Utrikes

Guardian: Flyktingar lämnades att dö

UTRIKES

Rom. Enligt tidningen The Guardian lät Nato bli att undsätta nödställda båtflyktingar i mars - trots att försvarsalliansen fått nödsignaler. 61 personer omkom av törst och svält, bland dem kvinnor och barn, enligt tidningen. Men Nato förnekar all inblandning.

The Guardians reporter på den italienska ön Lampedusa har pusslat samman hur katastrofen gick till - men inte fått svar på frågan om varför ingen ingrep.

Ett fartyg hade satt kurs mot Lampedusa. När det fick problem sände besättningen nödsignaler. De uppfattades av den italienska kustbevakningen, en militärhelikopter och ett av Natos örlogsfartyg. Trots detta inleddes ingen räddningsaktion. Helikoptern släppte ner vatten till de nödlidande och förklarade att de skulle försöka hålla sig kvar på samma position i väntan på undsättning. Men ingen hjälp kom.

De 72 ombord, så när som på elva personer, omkom av törst och svält sedan fartyget lämnats att driva fritt i 16 dagar. Ombord fanns många kvinnor, barn och politiska flyktingar. Nästan 50 av dem var etiopier och det tycks inte ha funnits några libyer ombord.

En av de överlevande, Abu Kurke, berättar för The Guardian:

– Varje morgon var det fler som dött. Vi lät dem vara i ett dygn och slängde dem därefter överbord. De sista dagarna visste man inte längre vem man var. Alla bad - eller dog.

Militäralliansen Nato förnekar all inblandning i katastrofen på flyktingbåten från Libyen i slutet av mars.

– Alla påståenden om att ett hangarfartyg från Nato upptäckte men ignorerade det nödställda fartyget är felaktiga, säger Nato-taleskvinnan Carmen Romero enligt AFP.

Enligt Romero hjälptes omkring 500 människor på olika flyktingfartyg från Libyen vid samma tillfälle.

– De Nato-enheter som var inblandade varken såg eller hörde några spår av andra fartyg i området där sjösäkerheten var hotad.

De internationella lagar som gäller till sjöss - och som har uråldriga anor - påbjuder alla fartyg, även örlogsfartyg, att svara på nödsignaler och erbjuda hjälp där det är möjligt.

Människorättsorganisationer kräver nu en utredning och FN:s flyktingorgan UNHCR kräver ett förstärkt samarbete mellan civil och militär sjöfart i Medelhavet.

Under söndagen befaras ytterligare "dussintals" flyktingar ha omkommit i en båtolycka. Flyktingar från Libyen som kom med båt till Italien på söndagen berättar att de sett en annan flyktingbåt som kapsejsat strax utanför Libyens kust.

– Det var fruktansvärt. Det var massor av lik, säger ett av ögonvittnena till italienska nyhetsbyrån Ansa.

Ansa uppger att "många dussintals" befaras ha omkommit i olyckan, medan andra kunde rädda sig i land genom att simma tillbaka till Libyen.

TT-AFP-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes