Utrikes

USA kan ha gått på tidernas blåsning

UTRIKES

Stockholm. USA saknar 6,6 miljarder dollar i Irak - i reda kontanter. Ett redovisningsfel eller en gigantisk penningstöld? Svaret får vi kanske aldrig.

Nu har Pentagon och Iraks regering kommit till vägs ände i sin pengajakt. Och för första gången framkastar revisorerna möjligheten att dollarhögarna stals under det allmänna kaoset som rådde i Irak, enligt Los Angeles Times.

Efter intåget och kriget i Irak 2003 krävdes kvickt enorma belopp i arbetet med att återuppbygga landet. USA lastade stora C-130 Herculesplan fulla med 100-dollarssedlar i buntar. Till i maj 2004 hade 20 sådana flygningar gjorts med totalt 12 miljarder dollar.

Trots revisioner och utredningar i flera år går det inte att fastställa vad som hände med 6,6 miljarder dollar, eller 41,8 miljarder kronor i dagens kurs. Nu har USA:s försvarshögkvarter Pentagon och Iraks regering kommit till vägs ände i sin pengajakt. Och för första gången framkastar revisorerna möjligheten att dollarhögarna inte bokfördes fel under det allmänna kaoset som rådde i Irak 2003-2004.

Enligt Stuart Bowen, generalinspektör för Iraks rekonstruktion, kan förlusten av de 6,6 miljarderna vara "den största kapitalstölden i nationens historia".

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes