Ryska Iskander-robotar i Kaliningrad

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Ryssland tycks nu bekräfta att man fattat ett omstritt och av väst hårt kritiserat beslut att placera taktiska robotar av typ Iskander i den ryska enklaven Kaliningrad vid södra Östersjön.

Iskander, som kan laddas både med konventionella vapen och kärnvapen, kan med sin räckvidd på 500 kilometer nå Gotland och södra Sverige.

I söndags avslöjade den tyska tidningen Bild att utplaceringen pågått det senaste året. På måndagen bekräftade det ryska försvarsdepartementets talesman att "robot- och artillerienheter i Västra militärdistriktet har nu beväpnats med det taktiska robotvapnet Iskander", även om Kaliningrad inte nämndes vid namn.

Utplaceringen bryter inte mot några internationella överenskommelser, hette det.

Ryssland har vid upprepade tillfällen de senaste åren hotat med att placera robotarna vid Kaliningrad som svar på det planerade amerikanska robotsköldsystemet.

Nyheten om utplaceringen väckte genast reaktioner i Baltikum. Litauens försvarsminister Juozas Olekas betecknade uppgifterna som "alarmerande", även om han underströk att han själv inte kunnat få rapporterna bekräftade.

Han betonade dock att även tidigare aviserade och genomförda "moderniseringar" av militär materiel på den ryska sidan oroar.

– Vi talar nu med ledare i regionen och med Nato om hur vi ska svara och hur vi ska försvara oss, sade ministern till journalister på måndagen, enligt den engelskspråkiga webbtidningen The Lithuania Tribune.

Enligt Bild Zeitung finns de ryska robotarna i mobila enheter, inte bara i Kaliningrad, utan även längs hela gränsen mot de tre baltiska staterna.

Utrikesminister Carl Bildt är tveksam till uppgifterna - framför allt beroende på ursprungskällan:

– Det var Bild-Zeitung i Tyskland, som jag normalt inte har som en av mina trovärdigaste källor. Därefter har det ryska försvarsdepartementet bekräftat att Iskander-roboten har placerats ut i det västra militärdistriktet. Det är rätt. Men det västra militärdistriktet är stort, så att jag skulle inte uppfatta detta nödvändigtvis som en bekräftelse, sade Bildt på en svensk pressträff.

TT

Publicerad: