Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Ukrainskt ultimatum till Krim

Publicerad 2014-03-11

Paris. Krim har utropat självständighet från Ukraina, redan före söndagens folkomröstning. Men Kiev ställer ultimatum: ställ in folkomröstningen senast på onsdagen, eller det Moskvatrogna styret på Krim upplöses.

Trots alla diplomatiska försök att minska spänningarna fortsätter de i stället att öka snabbt. En omröstning i Krims parlament i dag slutade med att regionen deklarerade självständighet. Det är uteslutet att Krimhalvön återgår till Ukraina, sade talmannen Volodymyr Konstantynov enligt Interfax. Ultimatumet från Kiev kom snabbt: ställ in folkomröstningen eller Krimstyret upplöses.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius säger i en intervju med fransk radio att folkomröstningen på Krimhalvön om regionen ska ansluta sig till Ryssland är olaglig.

– Det enda legitima omröstningen är den som äger rum den 25 maj för att välja Ukrainas president. Omröstningen den 16 mars har ingen legitimitet.

Det militära vapenskramlet trappades också upp. Ukrainas armé är försatt i hög beredskap i de södra och östra regionerna, uppgav landets tillförordnade försvarsminister Ihor Tenjukh. Men situationen är "extremt svår", tillade han.

Natoplan utrustade med övervakningssystemet Awacs började under dagen patrullera rumänskt luftrum, enligt Reuters. Enligt uppgifter från Nato ska planen även flyga över Polen. En gemensam marinövning i Svarta havet mellan USA, Rumänien och Bulgarien fick dock ställas in på grund av dåligt väder.

Svenska regeringen har beslutat att på ukrainsk förfrågan låta genomföra en observationsflygning över Ukraina, utom Krimhalvön. Flygningen, som ska ske på torsdag, sker inom ramen för säkerhetsorganisationen OSSE:s samarbete Open Skies.

– Vi kan bidra med att ge korrekt och opartisk information om läget i Ukraina, säger försvarsminister Karin Enström till TT.

Luftrummet över Krim har stängts av för kommersiellt flyg, med undantag för Moskva-trafiken.

I takt med att situationen på Krim spetsas till ökar nervositeten i flera Östersjöländer. Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier lovade att Litauen, Lettland och Estland kommer att skyddas av sitt medlemskap i Nato och EU, enligt AFP.

EU sanktioner mot Ryssland med start på måndag, om inte landet tills dess ändrar inställning, sade Polens premiärminister Donald Tusk.

Med anledning av de kyligare relationerna med Ryssland vill ledare för EU-länderna minska beroendet av importerad rysk gas. Ett utkast till dokument om gasberoendet kommer att tas upp på ett möte i Bryssel nästa vecka.

Samtidigt säger ryska Gazprom att arbetet med en naturgasledning till centrala och södra Europa fortsätter som planerat, men att ledningen inte ska gå via Ukraina. Beskedet kom en dag efter det att Europeiska kommissionen skjutit upp samtal med Gazprom om viktiga tillstånd som krävs för gasledningen.

EU har också erbjudit Ukraina unilaterala handelsförmåner, värda omkring 500 miljoner euro per år. EU kommer att avlägsna flera importavgifter på bland annat jordbruksprodukter och andra varor, skriver Reuters.

Den avsatte presidenten Viktor Janukovytj sade på en tv-sänd presskonferens att han är Ukrainas president och överbefälhavare, och lovade återvända till landet. Janukovytj tänker be USA:s kongress och Högsta domstolen i Washington att bedöma om USA:s politik vad gäller Ukraina följer lagen.

TT-AFP-Reuters