Gröna lämnar klimatsamtal

Publicerad:
Uppdaterad:

Warszawa. Sex gröna organisationer marscherade ut från FN:s klimatförhandlingar i dag. Motiveringen är att samtalen var på väg att utmynna i praktiskt taget ingenting.

"Organisationer och rörelser som representerar människor från alla jordens hörn har beslutat att bästa sättet att använda vår tid är att frivilligt dra oss ur klimatsamtalen i Warszawa", säger de i ett uttalande undertecknat av Greenpeace, WWF, Oxfam, Action Aid, Internationella fackföreningsfederationen och Jordens vänner.

Den svenska miljöministern Lena Ek, som nu sitter i förhandlingar i Warszawa med ministrar från övriga länder, säger att läget ser fastlåst ut.

– Det verkar ganska svårt att få ihop en arbetsplan för de kommande förhandlingarna. Några länder bromsar processen kraftigt, framför allt Indien men också Venezuela, Bolivia, Saudiarabien och även Kina.

Hon påpekar samtidigt att flera av de små önationerna samt flera afrikanska länder har haft en konstruktiv inställning, liksom USA. Men detta har inte fört samtalen framåt.

– Just nu är det svårt att se var vi landar, säger Ek.

Hon får också frågan hur hon ser på miljöorganisationernas utmarsch från mötet.

– Det var en ganska fin demonstration. Värdig. Det är viktigt att sätta press på de länder som bromsar alltihop.

TT-AFP

Publicerad: