Utrikes

Hjältesenator ska hjälpa svensk

UTRIKES

Stockholm. Sverige har nu vänt sig till den colombianska senatorn Piedad Córdoba för att få en kidnappad svensk fri.

Córdoba har blivit hjältinna i samband med att gerillan Farc släppt flera bortförda politiker den senaste tiden.

– Vi ska se på vilket sätt vi kan hjälpa till, sade senatorn i helgen till colombianska medier.

Hon bekräftade då att Sveriges ambassad i Bogotá vänt sig till henne för hjälp i fallet med den svensk i 70-årsåldern som rövades bort av en Farc-fraktion 2007. Mannen fick nyligen skicka en videohälsning till anhöriga i Sverige, men i övrigt har det varit tyst om honom.

Córdoba har fungerat som medlare inför flera högt profilerade frigivningar på sistone. Hennes mest spektakulära framgång är Ingrid Betancourt, den fransk-colombianska politikern som släpptes i somras, efter att ha suttit fången i djungeln i mer än 2 000 dygn.

Frisläppandena har i regel gått till så att Internationella rödakorskommittén (ICRC) har skickat in en helikopter, med Córdoba ombord, till av Farc anvisad plats i djungeln. Så sent som i början av februari blev gerillans sista politikergisslan, den förre delstatsparlamentarikern Sigifredo López, fri på detta sätt. López hade suttit fången sedan 2002.

Förutom svensken håller Farc fortfarande bland andra poliser och soldater som gisslan, och vill utväxla dessa mot fängslade gerillamän.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes