Utrikes

Senaten antog stimulanspaket

UTRIKES

Washington. Den amerikanska senaten har antagit Obamas stimulanspaket. Bara tre republikaner röstade med Demokraterna och nu väntar nya tuffa förhandlingar innan paketet blir verklighet.

Paketet som senaten godkände med röstsiffrorna 61-37 är på 838 miljarder dollar (6 759 miljarder kronor) i skattelättnader och statliga satsningar - hela 19 miljarder mer än när paketet passerade representanthuset.

Det innebär att förhandlingarna inte är över. De båda kamrarnas paket ska nu jämkas samman i förhandlingar med målet att hitta en kompromiss.

Redan i helgen vill Obama att samtalen ska vara klara och kongressens båda kammare fick redan på tisdagen i uppdrag att utse representanter till samtalen.

För att vinna över tillräckligt många av senatens republikaner tvingades demokraterna skära bort 56 miljarder dollar i stöd till byggande av skolor och drabbade delstater ur paketet, miljarder som Obama nu hoppas få tillbaka.

De tre republikaner som röstade för paketet har dock hotat att dra tillbaka sitt stöd om allt för många stödåtgärder förs in i paketet igen.

På tisdagen redogjorde finansminister Timothy Geithner också för hur de 350 miljarder dollar som återstår av Bushregeringens bankstödspaket på 700 miljarder dollar ska användas.

Obamas regering har delat upp summan i fyra potter, varav 50 miljarder dollar går till skuldsanering och åtgärder som ska hejda flödet av utmätningar.

Därtill går 100 miljarder dollar till att köpa upp problematiska tillgångar i banksektorn, 100 miljarder dollar till lånegarantier och ytterligare 100 miljarder dollar till kapitalinjektioner till banker.

Utdelningar, program för återköp av aktier och strategiska förvärv kommer också att begränsas för att se till att stödpengarna faktiskt används till mer utlåning till företag och hushåll.

Finansdepartement planerar också en särskild fond med ytterligare 500 miljarder dollar att köpa problematiska tillgångar i USA:s banksektor för. Dessutom planerar departementet att genom centralbanken Federal Reserve öka utlåningen i USA med 1 000 miljarder dollar.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes