Utrikes

Trängt LTTE manas att avsluta kriget

UTRIKES

Colombo/Oslo. Gerillan LTTE har förlorat kriget i Sri Lanka. Den bedömningen gör givarkvartetten EU, Japan, Norge och USA, som manar "LTTE att med Sri Lankas regering diskutera omständigheterna för att avsluta fientligheterna".

"Det är förmodligen bara en tidsfråga innan LTTE förlorar kontrollen över samtliga områden i norr", sade kvartetten i ett gemensamt uttalande på tisdagen. "LTTE och Sri Lankas regering bör inse att det är meningslöst att fler liv - civila eller stridande - går till spillo".

– Det är en helt ny situation. Få tror att LTTE nu kan komma tillbaka igen, kommenterade en insatt diplomat för nyhetsbyrån NTB händelseutvecklingen.

– Det framgår också att man nu anser det närmast omöjligt för LTTE att kunna förhandla från en styrkeposition.

Men den internationella maningen sätter också press om återhållsamhet på president Mahinda Rajapaksas regering, som är mitt uppe i en rasande offensiv med målet att krossa gerillan.

Eld mot sjukhus igen

LTTE (Tamilska Eelams befrielsetigrar) har det senaste året lidit enorma markförluster i kriget. Gerillan håller nu bara en liten landspillra i öns norra hörn, där också tiotusentals flyktingar är inträngda.

I det rebellhållna området ligger bland annat ett sjukhus som på tisdagen besköts med granater för fjärde gången sedan i söndags. Minst tre personer dödades och tio skadades, uppger Internationella rödakorskommittén (ICRC).

Militären och gerillan skyller granatbeskjutningarna på varandra. Även i största allmänhet är det ofta nästan omöjligt att veta vilka uppgifter som är sanna i propagandakriget mellan parterna.

Bunker funnen

Det gäller bland annat försvarsdepartementets triumferande utspel på tisdagen om att regeringsstyrkor har funnit en underjordisk bunker som kan ha varit rebelledaren Velupillai Prabhakarans fäste.

Bunkern ligger två våningar ner i marken och har hittats dold i en kokosnötsplantage i Mullaittivudistriktet. Den är utrustad med elgeneratorer, luftkonditionering och medicinska förnödenheter.

Något spår fanns dock inte kvar efter Prabhakaran och myndigheterna vet inte var han håller hus. Ett antagande är att han flytt från Sri Lanka sjövägen.

TT-AFP-NTB

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes