Utrikes

Bondeuppror skakar krisens Lettland

UTRIKES

Riga. På finanskris, kravaller och regeringskaos följer nu bondeuppror i Lettland. Bönder utifrån landet samlades på tisdagen i huvudstaden Riga för att protestera mot regeringen och kräva ökat stöd till jordbruket.

Vid jordbruksdepartementet ställde de upp sina traktorer och lantbruksmaskiner och använde signalhornen för att ministern skulle komma ut. Bönderna kräver hans avgång.

Tusentals bönder uppges ha problem att betala sina lån. Mjölken i Lettland är dyrare än i Sverige, men priset till producenterna är mycket lågt.

I förra veckan protesterade omkring 4 000 lantbrukare i olika delar av landet.

De grönas och böndernas förbund hotar att lämna regeringen om inte ett planerat stödpaket utökas så att även småbönder får uppskov med sin lån.

Misstroende hotar

Premiärminister Ivars Godmanis, som på onsdag hotas av en misstroendeomröstning i parlamentet, sade i samtal med TT i måndags kväll att bönderna fått "allt som det är möjligt att ge dem".

– Här handlar det inte om drömmar utan om verklighet. I det läge som råder går det inte att göra mer! fastslog Godmanis i barsk ton.

Men efter ett möte med president Valdis Zatlers lät han lugnare och förklarade att samtalen skulle fortsätta vid regeringsmötet på tisdagen.

President Zatlers vill inte ha regeringskris och nyval när landets ekonomi är på väg mot tioprocentig tillbakagång och arbetslösheten rusar i höjden.

IMF har lovat Lettland krislån på 7,5 miljarder euro (80 miljarder kronor), men det krävs en stark regering för att uppfylla de hårda lånevillkoren.

Nervositet inför IMF

Presidenten anser dock att regeringen är för passiv. Efter mötet med Godmanis ville han inte svara på TT:s fråga om hans strävan är att behålla Godmanis och undvika nyval.

– Lettland behöver en stabil regering. På onsdag (i misstroendeomröstningen) får vi se hur stabil och handlingskraftig den är.

Morten Hansen, chef för den ekonomiska fakulteten vid Stockholms handelshögskola i Riga, menar att man kan "vara lite nervös" för om Lettlands regering verkligen klarar att genomföra IMF-planen.

– Det sista som behövs nu är kaos med en populistisk valkampanj och utdragna koalitionsförhandlingar, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes