Utrikes

Norskt besök i Rosengård skjuts upp

UTRIKES

Oslo. Norska Fremskrittspartiet och Malmö kommun är inte överens om programmet för studiebesöket i Rosengård. FRP vill se skuggsidorna, men befarar att de bara kommer att få en glättad bild. Därför skjuts besöket upp.

FRP-ledningen hade velat besöka Rosengård redan den här veckan, men har inte kunnat komma överens med värdarna om programmet, och troligen tar det två-tre veckor till innan besöket kan bli av.

– Vi känner att vi inte är överdrivet välkomna, säger Per-Willy Amundsen, FRP:s invandrarpolitiska talesman, till Aftenposten.

Det var sedan högerpopulistiska Fremskrittspartiets ledare Siv Jensen nyligen varnat för "smygislamisering" av norska städer - med Malmö som varnande exempel - som hon bjöds in av Ilmar Reepalu, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, för att med egna ögon se hur det står till i Rosengård.

FRP befarar nu att besöket ska inskränka sig till en power point-presentation och en kopp kaffe, långt ifrån pulsen på gatan. Amundsen tycker också att norska medier låtit Ilmar Reepalu slippa lindrigt undan.

– Ordförandens främsta uppgift är att sälja sin stad. Men jag är ganska förundrad över att pressen låter honom träda fram och beskriva hur fint och flott allting är. Vi vill inte svartmåla, men vi vill se båda sidor. Det är inte nödvändigtvis det officiella programmet som ger den kompletta bilden, säger han.

Uppgifterna om Fremskrittspartiets skepsis och det uppskjutna besöket tas emot med förvåning i Malmö. Andreas Konstantinides är ordförande för stadsdelsnämnden i Rosengård:

– Deras besök här är planerat till den 12 mars och jag arbetar just nu med de sista detaljerna i programmet, säger Konstantinides till TT.

Han tillägger att ambitionen verkligen inte är att visa upp någon "glättad bild".

– Det blir ett gediget program där de får möjlighet att se med egna ögon och samtala med människor i Rosengård, säger han.

TT-NTB

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes