Dödade tonåringen i Ferguson

Automateld och flygstopp i Ferguson

UTRIKES

Stockholm. Polisen som sköt ihjäl en svart 18-åring kommer inte att åtalas. Beskedet har lett till nya oroligheter i Ferguson, där upplopp rasade efter dödsskjutningen av Michael Brown i augusti. Automateld genljöd i natt.

Beskedet från en åtalsjury har lett till upplopp med bränder och plundring i St Louis-förorten. Polisen har satt in tårgas för att skingra folksamlingar. Under natten rapporterar polisen att skottlossning från automatvapen hörts i området.

Samtidigt stängdes St Louis största flygplats för inkommande flygningar och federala myndigheter utfärdade flygförbud runt Ferguson för att "skapa en trygg miljö för polisarbetet", rapporterar CNN.

"Mördare"

Flera hundra människor hade samlats utanför polishögkvarteret i  Ferguson inför beskedet om åtal eller inte mot polisen. Många vädrade sin ilska,

– Mördare, ni är inget annat än mördare, skrek en kvinna i megafon.

USA:s president Barack Obama vädjade till människor att acceptera åtalsjuryns utslag. Han bad invånarna i Ferguson att reagera på ett fredligt sätt, och manade samtidigt polisen till återhållsamhet.

Vittnen ändrade sig

Åklagaren Bob Mc Culloch sade vid en presskonferens att den tolv man starka åtalsjuryn gjort en fullständig granskning av alla vittnesmål, rättsmedicinska rapporter och teknisk bevisning, och kommit fram till att det inte finns skäl att åtala den vite polismannen som sköt.

Han framhöll att den intensiva rapporteringen i medier och på nätet tidvis varit missvisande och att vittnen i vissa fall ändrat sina uppgifter sedan de motsagts av de samstämmiga obduktionsrapporterna.

Familjen besviken

Michael Browns anhöriga säger i ett uttalande efter beskedet att de är "djupt besvikna", men manar ändå till lugn.

"Vi ber er kanalisera er frustration på sätt som leder till positiv förändring", skriver de, enligt Reuters.

I augusti skakades Ferguson av våldsamma protester med krav på rättvisa efter 18-årige Browns död. Tårgas, stenkastning, plundring och gripanden blev vardagsmat. Tre utredningar, två lokala och en federal som ska avgöra om brott mot USA:s medborgarrättslagar begåtts, startade, medan polisen som sköt fick tjänstledigt med bibehållen lön.

Skolor stängda

Tidigare vädjade myndigheterna till lugn i Ferguson inför nattens besked.

– Även om ingen av oss vet vilket beslutet blir så är vår gemensamma förhoppning och förväntan att, oavsett beskedet, människor på alla sidor ska visa tolerans, ömsesidig respekt och återhållsamhet, sade Jay Nixon, guvernör i delstaten Missouri, enligt Reuters.

Nixon har kallat in Nationalgardet och lokala myndigheter har stora polisstyrkor i beredskap för att hålla ordning. Affärsinnehavare har satt upp skydd för skyltfönstren och skolor i området där dödsskjutningen ägde rum håller stängt under tisdagen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes

/

Dödade tonåringen i Ferguson

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade tonåringen i Ferguson

Barack Obama

USA