Utrikes

Kommunalt förbud mot tiggeri i Norge

UTRIKES

Stockholm. Norge inför kommunalt tiggeriförbud från den 1 juli. Nästa år blir förbudet nationellt.

Uppgörelsen kallas "skamlig" av regeringens stödpartier.

Förbudet är frukten av en överenskommelse som regeringspartierna Høyre och Fremskrittspartiet gjort med Senterpartiet. Enligt tidningen VG gick Senterpartiet med på ett lokalt tiggeriförbud mot att regeringen förbereder ett nationellt förbud som stortinget kan klubba före nästa sommar.

Både Høyre och Fremskrittspartiet är för ett nationellt förbud, men bedömningen var att det krävdes en omväg via det kommunala självstyret i ett år, skriver den norska nyhetsbyrån NTB.

– Vi kan inte snabbehandla lagar i Norge, de kräver grundligt förarbete, säger Peter Christian Frølich (Høyre) som sitter i justitieutskottet.

Regeringens stödpartier Venstre och Kristelig Folkeparti är motståndare till förbud. Nu dömer de ut uppgörelsen som skamlig.

– Venstre har liten tilltro till quick fix-lösninger för att lösa problem med tiggande och fattigdom, säger den rättspolitiska talespersonen Iselin Nybø.

Hon fruktar nu att en "ovärdig och hård debatt" i kommunerna kommer att förvärra situationen för fattiga på gatan.

Frågan om tiggeriförbud är omstridd. En rad remissinstanser har sagt nej, bland andra Advokatforeningen, Frelsesarmeen och Kirkens Bymisjon. Däremot vill Politidirektoratet och Oslo politidistrikt ha ett nationellt förbud. Ett sådant fanns förr i Norge, men det upphävdes 2005.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes