Utrikes

Nyhetsankare utreds för krigslögn

UTRIKES

Tv-lögn. Skandalen växer kring USA:s ledande nyhetsankare som påkommits med att frisera sanningen om sin bevakning av Irak-kriget. Frågan är om tv-stjärnan Brian Williams får behålla jobbet. Tv-bolaget NBC har tillsatt en internutredning och Williams tar "time out".

På NBC:s hemsida skriver han att han försvinner från rutan "under de kommande dagarna". Anledningen är att han själv blivit hett nyhetsstoff.

"När jag kommer tillbaka ska jag fortsätta mina ansträngningar att vara värdig förtroendet hos dem som litar på oss", heter det.

Williams leder USA:s största nyhetsprogram och måste därmed vara trovärdigheten själv. Men nu är hans karriär i gungning. Det populära nyhetsankaret har flera gånger genom åren berättat den dramatiska historien om hur militärhelikoptern han färdades i blev beskjuten under en reportageresa i Irak för tolv år sedan. Han ska ha undkommit döden med nöd och näppe.

Men i själva verket kom Williams helikopter fram en stund efter beskjutningen. Det hävdar flera ur helikopterns besättning som vittnat i amerikanska medier de senaste dagarna. Tv-profilen fick backa och be om ursäkt inför det amerikanska folket i sitt eget nyhetsprogram i onsdags. Han hade mycket riktigt befunnit sig i en annan helikopter.

Fast ursäkten ansågs för lam och svepande. Williams medgav endast att han "tagit fel" och omedvetet blandat ihop fakta i händelserna och nu växer kritiken mot stjärnan. Flera tv-kritiker kräver att han ska sparkas.

På fredagen tvingades NBC tillsätta en internutredning. Chefen för tv-bolagets redaktion för grävande journalistik ska nu faktagranska Williams uttalanden om händelsen i Irak. Han ska även undersöka andra nyhetsinslag som nu har blivit ifrågasätta i efterhand, skriver Deborah Turness, chef för NBC News i ett internt pm till personalen, som citeras av New York Times.

Flera mediebloggare har ifrågasatt flera dramatiska reportage Brian Williams gjorde efter orkanen Katrinas härjningar i New Orleans 2005.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes