Utrikes

Gärningsmannen blev allt mer radikal

UTRIKES

Köpenhamnsdåden. Vad det var som fick den misstänkta tjugotvååringen att sig ut i centrala Köpenhamn utrustad med skjutvapen är ännu höljt i dunkel. Men bilden som växer fram visar en ung man med kriminellt förflutet som uttryckte allt radikalare åsikter.

Omar Abdel Hamid el-Hussein är inte namngiven av den danska säkerhetspolisen PET men utpekas i danska medier som den misstänkte gärningsman som i lördags dödade två personer och sedan dödades i skottlossning med polisen.

Enligt PET har han funnits på polisens "radar" och enligt nyhetsbyrån Ritzau i den danska kriminalvårdens fokus för att ha uttryckt radikala åsikter.

Det är nu många som försöker kartlägga den misstänkta gärningsmannen och vad det var som fick honom att begå terrorhandlingarna. Mycket är fortfarande bara spekulationer.

Kända fakta är dock att Omar Abdel Hamid el-Hussein var 22 år och född och uppvuxen i Danmark. Enligt tidningen Politiken ska el-Hussein i tonåren ha varit en duktig kampsportare och tillhört thaiboxningsklubben Copenhagen Muay Thai på Østerbro i Köpenhamn.

Häftigt temperament

Men någonstans går det snett. Bekanta beskriver för danska medier hur han hamnade i "dåligt sällskap" och från en dag till en annan började missbruka hasch. Det uppges ha påverkat hans skolgång, där han i perioder beskrivs som likgiltig. Samtidigt uppger flera av hans tidigare klasskamrater att han hade ett "mycket häftigt temperament".

Återkommande beskrivningar är att gärna diskuterade konflikten i Mellanöstern. Han uppges ha uttryckt hat mot judar.

Hur el-Hussein drogs in i kriminalitet är inte klarlagt men han har vid flera tillfällen suttit anhållen för bland annat inblandning i vapen- och våldsbrott. I november 2013 attackerade han en man med kniv på ett pendeltåg. Överfallet ska ha varit tillsynes slumpartat. Han kom undan och efterlystes av polisen. Två månader senare greps han och dömdes till två års fängelse. I början av februari i år släpptes han.

Radikalisering vanlig

Om det är under denna fängelsevistelse som han kommer i kontakt med radikala krafter, och där fick de åsikter som kriminalvården nu talar om, är oklart. Kanske hade han dem redan innan. Exakt vad det är för åsikter är PET förtegna om. Men enligt den svenske terrorforskaren Magnus Ranstorp är radikaliseringen av kriminella i danska fängelser ett problem.

– De är så kallade cross-overs, som går från gängmiljöer vidare till extremism. Det förkommer i andra länder också, men inte på samma sätt, säger han till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes