Allvarsord vid klimatmöte i Paris

Publicerad:

UTRIKES

Klimat. Mera måste till, manar världens ledare på stormöte om klimatet.

– Vi förlorar kampen, varnar Frankrikes president Emmanuel Macron på tvåårsdagen av Parisavtalet 2015.

Vid stormötet på en ö i Seinefloden använder den franske mötesvärden allvarsord om situationen.

– Vi rör oss inte snabbt nog, det är problemet. Vi måste alla agera för vi kommer alla att ställas till svars. Vi kan inte säga att vi inte visste, förklarar Macron enligt nyhetsbyrån AFP.

Allvaret inskärps även av hans gäster - exempelvis från Sverige.

– Om vi inte ställer om nu, om vi inte tar den här frågan på allvar nu, då kommer vi att förlora striden. Utsläppen ökade i fjol efter att ha stått stilla i tre år i rad. Så det räcker inte med att vi har Parisavtalet - vi måste också genomföra det, säger klimatminister Isabella Lövin (MP) efter mötet.

Statsminister Stefan Löfven (S) konstaterar att klimatkrisen är den största frågan som vår generation har att hantera.

– Omställningen till ett hållbart samhälle måste gå betydligt snabbare, säger han på en svensk pressträff i Paris.

Pengar på rätt plats

En stor fråga i Paris handlar om finansiering - och inte minst att pengar ska satsas på "rätt" saker.

– Hur skapar vi fler processer och metoder för länder, näringsliv och forskare att ta sig an de här utmaningarna tillsammans - och inte minst hitta fler sätt för företag att investera i projekt som bidrar till en hållbar utveckling. Det kallar vi för grön finansiering, och det kommer att bli helt avgörande för om vi ska lyckas med detta, säger Stefan Löfven.

Flera tunga ekonomiska aktörer har redan hunnit lova att agera. Världsbanken lovar att från 2019 inte längre finansiera olje- och gasexploatering. Franska försäkringsjätten Axa ska i sin tur flytta 2,5 miljarder euro bort från företag som får mer än 30 procent av sina intäkter från kol, rapporterar AFP.

Här vill Isabella Lövin och svenska regeringen ta åt sig en del av äran:

– Sedan vi kom i regeringsställning har vi genom lobbyarbete manat Världsbanken att börja fasa ut investeringar i fossila bränslen. Och nu har det gett resultat, säger hon.

Stål utan kol?

Sverige ställer också upp i kolkampen och skriver i Paris på deklarationer om att hålla prissättningen på kol under kontroll och sträva till koldioxidneutralitet senast år 2050.

Stefan Löfven tar även en annan kolfråga som exempel på hur klimatkampen dessutom kan användas för att skapa jobb och innovationer. Att framställa stål utan att använda kol kan komma att helt förändra dagens produktionssätt. Och utsläpp.

– Där ligger nu svensk forskning på i ett samarbete mellan samhälle, akademier och näringslivet. Man kan tänka sig den dagen när vi är först framme med den möjligheten så har Sverige tagit ett jättekliv, och det kommer att vara en produktion som är efterfrågad runt om i hela världen, säger statsministern.

Löfven trycker hårt på att förändringarna inte bara är nödvändiga - utan även ekonomiskt kloka.

– Dagens möte är oerhört viktigt för att visa att världen är beslutsam att öka takten i omställningen. Vi ser att vi har mer utsläpp nu än vad vi hade för några år sedan. Men det är också så att detta är samhällsekonomiskt smart. Det är ingen uppoffring, säger statsministern i Paris.

Paris, TT:s korrespondent

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN