Brittiskt "klasskrig" kan rädda raskande rävar

UTRIKES

Storbritannien. Så här i juletider raskar rävarna över isen, heter det i sången.

Under annandagen riskerar de att falla offer för de jägarlag som beger sig ut i Storbritannien för den traditionsenliga rävjakten.

Och mitt under julfirandet har den infekterade debatten om jakten fått nytt liv.

Detta efter att premiärminister Theresa May rapporterats vara på väg att släppa löftet om en omröstning om att lätta på reglerna för jakten. 2004 infördes ett förbud mot att jaga räv och andra vilda däggdjur med hund. Tanken var att parlamentet skulle få ta ställning till ett upphävande av förbudet.

Hundarna måste till följd av förbudet följa en särskild rutt i stället för att springa efter ett djur. Men enligt kritikerna händer det fortfarande att djur dödas under rävjakten, vilket organisatörerna skyller på olyckshändelser.

Mays väntande U-sväng lär reta upp många av hennes konservativa väljare på landsbygden. Lobbygruppen Countryside Alliance skriver i en debattartikel i Daily Telegraph att motståndet mot rävjakten kan liknas vid "klasskrig".

Ledaren för det socialdemokratiska oppositionspartiet Labour, Jeremy Corbyn, är tydlig i sin åsikt. "Rävjakt är grymt och barbariskt. Regeringen måste släppa alla planer på en omröstning för att upphäva förbudet", twittrar han.

TT-AFP