Ukrainsk oro för 2017

UTRIKES

Ukraina. Oro vid fronten.

Oro på finansmarknaden.

Oro för hur USA:s nya ledning ska förhålla sig till Moskva.

Ukraina står inför ett darrigt 2017, där inte ens relationen till EU är särskilt säker.

Symptomatiskt nog kunde inte premiärminister Volodymyr Hrojsman vara med när toppföreträdare för EU och Ukraina samlades till "associationsrådsmöte" på måndagen.

Hrojsman fick stanna hemma i Kiev för att ta hand om den senaste finanskrisen, sedan staten tvingats nationalisera landets största bank, Privat Bank.

I Bryssel fick i stället biträdande premiärministern Stepan Kubiv försöka avfärda kritiska frågor om hur krishanterandet gått till.

– Det där en provokativ fråga! Allt har gjorts öppet och offentligt, hävdade Kubiv på presskonferensen efter sitt möte med EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Vad gör Trump?

Bankbekymren är bara ett av många besvär just nu för ukrainarna. Det alltmer bortglömda kriget i östra Ukraina fortsätter i skymundan och i USA tillträder snart Donald Trump som president med en utrikesminister som har nära band till ryske ledaren Vladimir Putin.

Inte heller EU-stödet är särskilt givet. Det stora handels- och samarbetsavtalet mellan Ukraina och EU ligger just nu i händerna på parlamentet i Nederländerna som ska säga ja eller nej under våren.

Visserligen fick parlamentet i förra veckan en mängd klarlägganden från övriga EU om att avtalet inte ska innebära någon genväg till medlemskap eller pengakrav. Det parti som främst motsatt sig avtalet - Geert Wilders-ledda PVV - kan dock mycket väl bli parlamentets största i valet den 15 mars och i så fall bana väg mot en politik som föredrar goda relationer till Moskva hellre än Kiev.

"Fantastiskt"

Än så länge backas ändå Ukraina upp av EU.

– Vi har sett ett fantastiskt arbete från myndigheterna och regeringen, trots extremt svåra villkor. Vårt stöd till Ukrainas suveränitet och territoriella integritet vacklar inte. Vi kommer fortsättningsvis inte att acceptera det illegala ryska annekterandet av Krim, lovade utrikeschefen Mogherini efter mötet med Kubiv på måndagen.

Bryssel, TT:s korrespondent