Nya aktörer styr spelet om Syrien

UTRIKES

Syrien. USA och FN har knuffats av planen. Ryssland och Turkiet har starka intressen i Syrien - och i och med överenskommelsen om vapenvila är det tydligt vilka aktörer som tagit kommandot över utvecklingen i det krigsdrabbade landet.

De står på motsatta sidor i konflikten. Men Ankara och Moskva har arbetat intensivt för att få fram ett avtal om vapenvila. Och överenskommelsen har nåtts utan inblandning från vare sig USA eller FN.

– Det här är naturligtvis en triumf för Putin, ytterligare ett sätt för honom att få in Turkiet på sin planhalva. Och också ett flagrant sätt att köra över hela FN-systemet, genom att nu föra över initiativet till Turkiet, Iran och Ryssland, säger Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker vid Utrikespolitiska institutet.

– Även Obamaadministrationen är överkörd.

Utmanövrerade

Att en avgående president har lite inflytande är väl känt. Och Washington har på senare år inte riktigt velat engagera sig i den syriska konflikten.

– USA har ingen roll att spela för tillfället. Jag tror att det kommer att bli förhandlingar mellan USA och Ryssland när Donald Trump har tillträtt som president. Innan dess kan amerikanerna inte göra någonting, säger Jan Hallenberg, senior professor vid Försvarshögskolan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har länge velat se den syriske presidenten Bashar al-Assad - som stöds av Moskva och Teheran - lämna makten. Men det allt tätare ryska samarbetet kan ha gjort att Erdogan är villig att offra den ståndpunkten.

– Ankara är försvagat efter kuppförsöket. Erdogan inser att han inte kan nå sina stora mål, som att bli av med al-Assad. Men genom att liera sig med Ryssland kan han motverka kurdernas inflytande, säger Hallenberg.

I och med uppgörelsen har Erdogan att vinna Rysslands och Assadregimens acceptans för en offensiv mot kurdiska YPG i norra Syrien, enligt Hammargren.

Frågetecken

Det är fortfarande oklart exakt vilka ur den brokiga skara rebellgrupper som strider på marken som lovat att ansluta sig till vapenvilan. Den väpnade oppositionen har försvagats av utvecklingen i Aleppo, där regimen nyligen tog kontroll över staden.

"Om vapenvilan står sig de närmaste dagarna kan den kanske fungera, men att utveckla det till en mer långvarig vapenvila blir väldigt svårt. Alla tidigare försök har misslyckats. Turkiet, Ryssland och Iran är viktiga spelare i kriget, men det finns fler inblandade och det är långtifrån självklart att dessa tre länder har så bra pli på de många stridande parterna inne i landet att de kan styra konflikten dit de vill" skriver Aron Lund, som skrivit flera böcker om Syrien, i en kommentar till TT.