Obama till Trump: provocera inte Kina

UTRIKES

USA/Kina. USA:s president Barack Obama varnar sin efterträdare Donald Trump för att provocera fram ett "väldigt betydande" svar från Kina genom att sträcka ut en hand till Taiwan.

Trump har brutit med fyra årtionden av amerikansk diplomati med sitt utspel om att "Ett Kina"-politiken kan komma att ses över, och genom att ta emot ett samtal från Taiwans president Tsai Ing-wen.

Kina anser att Taiwan är en provins och att den som erkänner Taiwans självständighet inte kan ha diplomatiska relationer med Peking.

Obama har varit försiktig i Kina-politiken och uppmanar Trump att göra detsamma.

– Det här är kärnan i hur de ser på sig själva, och deras reaktion på den här frågan skulle kunna visa sig vara väldigt betydande, sade han vid en presskonferens i Vita huset.

Obama kritiserade Trumps beslut att göra diplomatiska drag utan att ta råd från utrikesdepartementet och amerikansk underrättelsetjänst

– Mitt råd till honom har varit att han, förutom de vanliga artighetssamtalen, bör ha hela sin stab på plats innan han börjar samspela med utländska regeringar.

Kinas utrikesminister sade i början av veckan att Peking inte kommer att tillåta "någon kraft i världen" att använda tuffa tag med Peking när det gäller territoriella frågor.

TT-AFP