Utrikes

Oro för gripna svenskar i Kina

UTRIKES

Kina. Regeringen oroar sig för de två svenskar som gripits och sedan "erkänt" sina brott i statlig kinesisk tv.

– Det är inte alls acceptabelt att man arresterar svenska medborgare, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP), just hemkommen från Kina.

De två svenskarna greps helt oberoende av varandra. Människorättsaktivisten Peter Dahlin greps i början av januari när han var på väg till flygplatsen i Peking. Den Hongkong-baserade svensk-kinesiske förläggaren och bokhandlaren Gui Minhai försvann i Thailand och det är oklart var han befinner sig nu. Båda har den senaste tiden uppträtt i tv-kanalen CCTV, där de tar på sig brott, i det ena fallet att verka för en påstått olaglig organisation som äventyrar Kinas säkerhet, i det andra fallet en gammal smitningsolycka.

Vill få kontakt

Per Bolund tog under sin resa upp de svenska fallen med olika företrädare för Kina och Hongkong.

– Det här oroar oss i regeringen väldigt mycket, säger han till TT.

– Jag har också sagt att det är viktigt att svenska myndigheter får kontakt med båda personerna.

Personal från den svenska ambassaden i Peking har fått träffa Peter Dahlin, men inte Gui Minhai.

Per Bolund vill inte kommentera vilken respons han fick från kinesiskt håll.

– Vi är oroliga för att vi kan skapa större problem för dem om vi går ut med vad som har sagts på mötena, säger han.

Förnedring

Fredrik Fällman, sinolog på Göteborgs universitet, säger att framtvingade erkännanden i kinesisk tv används för att svartmåla, förnedra och avskräcka internt. Signalen utåt kan vara en annan.

– Man testar och ser vad det blir för reaktioner. Man skjuter fram gränserna för vad man kan göra, säger han och konstaterar att i de här fallen har det varit relativt tyst både i medier och från politiskt håll och gör jämförelsen med när journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade i Etiopien.

Han tror att gripandet av Peter Dahlin kan vara en markering, en följd av den kritiserade lag som trädde i kraft i fjol och som har lett till att många människorättsförespråkare och jurister gripits. Men Dahlin ska vara den förste utlänning som frihetsberövas.

– Det vanliga är att man griper dem, förhör dem några dagar och sedan slänger ut dem ur landet, säger Fredrik Fällman.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes