Berlusconi har avgått

UTRIKES

Rom. Räddningspaketet med ekonomiska reformer har passerat parlamentet och Silvio Berlusconi har avgått.

Men det behövs mer för att rädda Italien kvar i eurozonen, anser den kände ekonomen Nouriel Roubini.

Debatten i parlamentets underhus inleddes på lördagsförmiddagen och sent på eftermiddagen röstades åtstramningspaketet igenom.

Berlusconi, som suttit vid makten tio av de senaste 17 åren, höll vad han lovat och lämnade in sin avskedsansökan på kvällen. Tidigare under dagen träffade han förre EU-kommissionären och nyblivne senatorn Mario Monti, som väntas få uppdraget att forma en "krisregering".

På Roms gator var det feststämning, då tusentals människor var ute för att fira att Berlusconi försvinner från makten. Berlusconi sade att det gjorde honom väldigt förbittrad.

Hans parti, Frihetens folk, kommer bara att stödja interimsregeringen när den lägger fram reformförslag som ligger i linje med det som EU krävt. Partiet kan, enligt Berlusconi, när som helst "dra ur proppen" för den nya regeringen.

Privatiseringar

Senaten antog i fredags sparpaketet, som bland annat omfattar utförsäljning av statlig egendom, privatiseringar, höjd pensionsålder, bensinprishöjningar och skattestimulanser till företag som anställer ungdomar på lärlingskontrakt.

Nouriel Roubini, som blev känd genom sina förutsägelser om den globala bankkrisen 2008-09 och den efterföljande recessionen och därefter fick heta "Doktor Undergång", tror inte att de åtgärderna räcker för att ta Italien ur krisen.

– Jag skulle tro att det under de närmaste tolv månaderna finns en stor sannolikhet att Plan A för Italien inte kommer att fungera, säger Roubini.

Ut ur eurozonen

Italiens statsskuld uppgår till 1,9 biljoner euro. Landet har nu ersatt Grekland som regionens finansiella kriscentrum.

Europeiska centralbanken har undvikit att gå in som långivare men gjort stödköp av italienska statsobligationer för att tvinga ned räntenivån. Och pengarna i eurozonens stödfond EFSF räcker inte för att rädda Italien. Om inte heller Internationella valutafonden kan gå in med stöd är prognosen för Italien dyster enligt Roubini.

– Italien kan tvingas in i en skuldrekonstruktion och i slutänden tvingas lämna eurozonen, säger han.

TT-Reuters