Stein kräver federalt ingripande

UTRIKES

USA. Gröna partiets presidentkandidat Jill Stein begär att en federal domstol beslutar om omräkning av rösterna i den amerikanska delstaten Pennsylvania. Vid lunchtid på måndagen påbörjades en omräkning i delstaten Michigan.

I lördags drog Jill Stein tillbaka sin begäran om omräkning i en delstatsdomstol, sedan domaren beslutat att hon skulle behöva betala in en miljon dollar i säkerhet, för att täcka kostnader för omräkningen.

"Domarens upprörande krav om att väljarna ska betala ett så orimligt belopp är ett skamligt, oacceptabelt hinder för demokratiskt deltagande. Ingen väljare i USA ska tvingas betala tusentals dollar för att få veta om hennes eller hans röst har räknats", sade Jill Stein i ett uttalande efter domarens beslut, skriver Pennsylvania Sun.

Federal domstol

Redan då konstaterade Steins advokater att man skulle begära ett ingripande från federal nivå. Nu har ett formellt krav på omräkning lämnats in till en federal domstol, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Krav på omräkning har också rests i delstaterna Wisconsin och Michigan. I den senare delstaten beordrade en domare på måndagen att en omräkning skulle inledas vid lunchtid och vara klar senast den 13 december, enligt lokala medier.

I Wisconsin pågår en omräkning sedan i förra veckan. Den har ifrågasatts i domstol, men tillåtits fortsätta medan en domare tar ställning till invändningarna.

Knapp Trumpmarginal

Jill Stein fick runt en procent av rösterna i presidentvalet och har personligen inget att vinna på omräkningarna. Hennes kampanjstab menar att krav på omräkning är för att försäkra väljarna om att valet har genomförts på ett korrekt sätt.

Donald Trump tog överraskande hem segern med knapp marginal i samtliga de tre delstaterna, som traditionellt röstar på Demokraternas kandidat.

TT