Politiker: Haag borde utreda Duterte

Politik. Leila de Lima, jurist och filippinsk senator, säger att internationella brottmålsdomstolen i Haag borde utreda landets president Rodrigo Duterte och dem som jobbar för honom. Detta på grund av de tusentals mord som begåtts i landet sedan Duterte förklarade krig mot droghandeln.

Leila de Lima menar att kriminella som tagit lagen i egna händer inspirerats av staten.

Till The Guardian säger hon att hon fruktar för sitt liv sedan hennes adress och telefonnummer offentliggjorts. Numret publicerades efter det att de Lima motats bort från sin post som ordförande för en utredningsgrupp som undersöker de grupper som dödat tusentals personer i Dutertes krig mot droger.

– Sedan de offentliggjorde mitt telefonnummer har jag mottagit nästan 2 000 hatmeddelanden och dödshot, säger Leila de Lima till tidningen.

Ungefär 3 800 människor har dödats sedan Duterte inledde "drogkriget" för fyra månader sedan. 1 500 av dem har dödats av polis, men de flesta har mördats av oidentifierade gärningsmän, något som lett till att presidenten kritiserats för att ha infört ett laglöst tillstånd i landet där kriminella tillåts göra upp utan straff.

I augusti inledde Leila de Lima en utredning av dödandet och har blivit en av Dutertes största fiender. Han har tidigare sagt både att hon borde avgå och att hon borde hänga sig.

TT

Publisert: