Junta hotar BBC för ärligt kungaporträtt

UTRIKES

Thailand. Militärjuntan i Thailand hotar med rättsliga åtgärder mot brittiska BBC:s thailändska nätedition, som anklagas för majestätsbrott.

Grunden till ilskan är det porträtt som mediebolaget publicerade i samband med att Maha Vajiralongkorn tillträdde tronen, uppger Bangkok Post.

I porträttet beskrivs Thailands nya kung på ett rakt och ärligt sätt, som inte passar sig i det sydostasiatiska landet där lagarna om majestätsbrott är mycket stränga.

I artikeln beskrivs bland annat den dåvarande prinsens kvinnotycke och rykten om hans kopplingar till organiserad brottslighet. BBC redogör också för prinsens flera äktenskap och hur hans barn, ex-fruar och deras släktingar har behandlats illa. Dessutom nämns envisa rykten om att prinsen haft en affärsrelation med den tidigare avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra, som är något av ett rött skynke för juntan och det thailändska etablissemanget.

Thailands biträdande premiärminister, general Prawit Wongsuwan, bekräftar för Bangkok Post att han har beordrat en utredning.

– Alla som bryter mot lagen och orsakar skada måste hanteras, säger han till tidningen.

På tisdagen slog polis till mot BBC:s lokala kontor i Bangkok, bara för att finna det stängt. BBC Thai lanserades på Facebook i augusti 2014, sedan militärjuntan störtat den folkvalda regeringen, och har sedan dess utvecklats till en egen nyhetssajt som produceras i London.

Den ifrågasatta artikeln har tagits bort från BBC Thai, men finns fortfarande att läsa i den internationella editionen.

TT