Julen lackar, regeringen backar

UTRIKES

Polen. Polens president Andrzej Duda säger att den konservativa regeringens kontroversiella förslag att begränsa journalisters tillträde till parlamentet dras tillbaka. Förslagen har lett till ilskna protester från oppositionen och till demonstrationer.

Men samtidigt som regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) tycktes vara redo att kompromissa när det gäller medierna, grälas det fortfarande om en budgetomröstning som oppositionen dömt ut som olaglig.

Senatens talman Stanislaw Karczewski, som är PIS-medlem, hade tidigare försäkrat för journalister att de gamla mediereglerna ska gälla tills vidare. Han lovade lägga fram nya förslag den 6 januari.

Duda uppmanade oppositionens parlamentsledamöter, som ockuperat parlamentet sedan i fredags, att visa god vilja och avbryta sin protest.

– Jag efterlyser bara lite reflektion och lugn, eftersom det här är en viktig inrikesfråga. Plus att helgdagarna väntar och polackerna är oroade över situationen. Jag vill ha problemet löst, sade Duda.

Tusentals människor har demonstrerat utanför presidentpalatset i Warszawa och andra platser i landet sedan i fredags mot PIS planer som motståndarna dömer ut som odemokratiska.

TT-AFP