Utrikes

Många offer i attack mot kristna i Kairo

UTRIKES

Egypten. Uppemot 25 människor har dödats i ett sprängdåd nära den koptiska Markuskatedralen i Egyptens huvudstad Kairo.

Attentatet är det värsta mot kristna i Egypten på flera år.

Det var mitt under pågående söndagsmässa som explosionen inträffade i ett kapell som ansluter till katedralbyggnaden, ett kapell dit kvinnor i vanliga fall går för att be.

Vittnet Romany möttes av förödelse när han sprang till platsen för att hjälpa till.

– Kroppar låg på varandra och förstörda i olika delar, säger han till nyhetsbyrån AFP.

25 människor dödades i attentatet och ytterligare 49 skadades, bekräftar myndigheter i landet för Reuters. Enligt lokala säkerhetskällor ska minst sex av offren ha varit barn. Men uppgifterna varierar. Enligt AFP:s källor dödades 23 människor i explosionen.

Politiska och religiösa ledare fördömer attacken, och president Abdel Fattah al-Sisi har utlyst tre dagars landssorg.

"Fasansfull attack"

Påve Franciskus beskriver dådet som ett i raden av "fasansfulla terroristattacker".

– Jag ber för de döda och de skadade, säger han enligt Vatican Radio.

Ingen har tagit på sig attentatet men tidigare har jihadistgrupper utfört flera attacker mot kristna i Egypten, främst på Sinaihalvön.

Markuskatedralen är Kairos största. Ehab Rafael är talesperson för koptisk-ortodoxa kyrkan i Sverige och har själv besökt katedralen.

– Katedralen är välbesökt på söndagen. De flesta som går till den här delen av kyrkan är kvinnor. Det känns också jobbigt att det händer så nära där patriarken bor.

Del av våldsspiral

Attentatet kommer som en del av en våldsspiral i Egypten. Senast i fredags dog sex poliser då två vägbomber detonerade i och strax utanför Kairo.

– Det är riktat mot kristna, men det är också en del av den våldsspiral som finns i Egypten. Det handlar om radikala fundamentalister som inte tolererar att människor som har andra åsikter, säger Ehab Rafael.

I vanliga fall är säkerheten kring katedralen hög, men inte tillräcklig anser kritiker som nu frågar sig hur en sådan här sak kan hända.

Det är inte första gången som koptisk-ortodoxa kyrkor utsätts för attentat. I en attack i Alexandria år 2011 dödades 21 personer.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes