Obama vill till Mars

Publicerad 2016-10-11

Rymden. USA tänker skicka människor till Mars inom 20-25 år. Det skriver president Barack Obama i en krönika för CNN.

Målet är att "skicka människor till Mars senast under 2030-talet" enligt presidenten. Han tillägger att det förberedande arbetet nu är i full gång, i samarbete med "kommersiella partner".

Obama verkar syfta på Space X med flera företag, som av rymdflygstyrelsen Nasa fått uppdrag att sköta delar av rymdverksamheten sedan USA:s rymdfärjor pensionerades 2011.

Space X grundare och vd, den omsusade entreprenören Elon Musk, sade vid en konferens i Mexiko häromveckan att de bemannade Mars-flygningarna kan komma igång om mindre än tio år, 2024. Men den som har följt Musks ledning av elbilstillverkaren Tesla vet att han är känd för att sätta nästan omöjliga tidsfrister, och Obama vill uppenbarligen ge arbetet lite mer tid.

Presidenten skriver att den långsiktiga målsättningen är att rymdfarare ska kunna åka "inte för att besöka, utan för att stanna", alltså bosätta sig på Mars och kanske andra planeter. Och via de forskningsframsteg som detta kan resultera i "göra livet här på jorden bättre".

Han utlovar mer detaljer om planerna för framtiden vid en rymdkonferens i Pittsburgh, med det Star Trek-klingande namnet Frontiers, denna vecka.

TT