Mosul - djävulska val väntar civila

Publicerad 2016-10-17

Irak. Slaget om Mosul har slutligen inletts. 30 000 soldater ska ta tillbaka miljonstaden från IS som ockuperat den i två år.

Expressens Magda Gad vittnar om ständiga flygbombningar och svart rök som stiger mot skyn.

Hon befinner sig omkring sju kilometer väster om Mosul när TT når henne på telefon på måndagseftermiddagen.

– De kurdiska peshmergastyrkorna har ryckt framåt på marken, säger Expressens utsända och berättar att IS har skickat fram bombutrustade bilar och att peshmerga, just som hon kom fram på förmiddagen, sköt och stoppade en bilbomb från Mosul.

– Från Mosul skjuter IS mot hållet där jag står, den USA-ledda koalitionens flyg är hela tiden i luften, och då och då flygbombar de, både byarna söder om mig och Mosul.

IS har tänt på olja inne i Mosul för att skymma sikten för anfallarna.

– För civila blir det ett helvete. Marken blir så het att sanden smälter, och röken tar sig in i folks hem. Röken kan också bli så kraftig att den blir dödlig.

Helvetets väg

Civilbefolkningen ställs inför två val som båda innebär en risk med livet som insats, konstaterar Expressenreportern:

– De kan antingen vänta, och de säger att marken skakar, och att de är rädda för flygbombningar och kommande markstrider. Väljer de att fly riskerar de att hamna mitt i striderna eller kliva på en mina. Det finns ingen säker väg ut för dem.

Iraks premiärminister Haider al-Abadi vände sig direkt till de omkring 1,5 miljoner civila i staden när han framträdde i irakisk tv på måndagsmorgonen, rapporterar CNN.

– Jag tillkännager i dag att den heroiska offensiven har inletts för att befria er från IS brutalitet och terrorism.

Bunkrar upp

Det irakiska flygvapnet har släppt flygblad över staden för att förvarna invånarna. FN räknar med att uppemot en miljon människor kan komma att fly staden med anledning av offensiven, och att 100 000 av dem kan fly till Syrien och Turkiet.

Ett stort antal människor väntas fly redan inom fem, sex dagar, enligt FN-samordnaren Lise Grande.

Mosulbon Abu Maher berättar för Reuters att han och familjen har förberett sig på striderna som väntas:

– Vi har byggt ett skyddsrum i huset genom att lägga sandsäckar på hög för att täcka rummets enda fönster, och avlägsnat allt farligt och brännbart. Jag har lagt nästan alla mina pengar på att köpa mat, bröstmjölksersättning och allt vi kan tänkas behöva.

Mosul är terrorrörelsen IS sista stora fäste i Irak. Striderna om stadskärnan väntas bli häftiga, trots att anfallarna är mångdubbelt fler än stadens försvarare.

Utdragen pina

IS uppger sig ha runt 7 000 man med vapen i staden. USA:s försvarsmakt räknar med att 3 500-5 000 är troligare.

Mot dem står omkring 30 000 soldater, enligt CNN, främst irakiska och kurdiska trupper men även soldater ur den USA-ledda koalitionen.

– Operationen för att återta kontrollen över Iraks näst största stad kommer förmodligen att pågå i veckor, möjligtvis längre, säger den amerikanske generallöjtnanten Stephen Townsend, enligt AFP.

Samtidigt tonar en talesperson för det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon ner USA:s roll i återtagande av Mosul och understryker att amerikanarna främst tjänstgör som rådgivare eller arbetar med logistikfrågor.

På måndagskvällen rapporterade Reuters att de irakiska styrkorna enligt Pentagon hade nått längre än planerat under offensivens första dag.

TT