Afghanska barn dödade i Isaf-räd

Publicerad:
Uppdaterad:

Asadabad. Nio barn dödades i ett luftangrepp av de Natoledda Isaf-styrkorna i nordöstra Afghanistan. Befälhavaren David Petraeus ber om ursäkt.

Isaf-basen ska ha angripits av raketer, varpå styrkorna svarade med en flygräd och träffade barn som klättrat upp i bergen för att samla ved.

De internationella styrkorna i Afghanistan erkänner att de oavsiktligt dödat nio civila afghaner. Befälhavaren David Petraeus bad om ursäkt och sade sig vara "djupt ledsen för den här tragedin".

Petraeus sade att han beordrat all helikopterbesättning att hålla civila skador och dödsoffer på "ett absolut minimum" och varnade för att soldater riskerar att straffas för attacken.

Afghanistans president Hamid Karzai varnade på onsdagen för det "dagliga dödandet" av civila vid Nato-ledda militäroperationer.

"Jag poängterar än en gång att Nato och Isaf måste fokusera på terroristers baser och tillflyktsorter annars, med det dagliga dödandet av oskyldiga civila, kommer de att orsaka stora problem för sig själva", sade han i ett uttalande och påpekade att afghanska byar inte räknas till dessa baser och tillflyktsorter.

Karzai, för tillfället på besök i London, har länge insisterat på att styrkorna borde rikta sina insatser mot militanta på andra sidan gränsen, i grannlandet Pakistan.

TT-AFP

Publicerad: