Fler dödsoffer efter skalvet i Kina

Publicerad:
Uppdaterad:

Peking/Brasilia. Antalet dödsoffer efter det kraftiga skalvet i Kina har nu stigit till 760. Ytterligare drygt 240 människor är rapporterade saknade, enligt statliga kinesiska medier.

Kinas president Hu Jintao avbröt på torsdagen sin rundresa i Latinamerika efter jordbävningskatastrofen på den kinesiska Tibetplatån. Skalvet i onsdags hade då tagit minst 617 människors liv.

Beskedet om president Hus snara hemresa gavs av utrikesdepartementet i Brasilien. Samtidigt grävde räddningsmanskap med spadar och bara händerna i husrester efter fler överlevande i den skalvdrabbade Qinghaiprovinsen i nordvästra Kina.

En omfattande hjälpinsats har dragits igång för att få fram tält och sjukvårdsmaterial till katastrofområdet, där över 9 000 människor skadats. Tiotusentals som förlorat sina hem tillbringade natten utomhus i bitande kyla. Att platån ligger så högt att luften är tunn och syrefattig försvårar situationen ytterligare.

Uppgifterna om antalet omkomna, skadade och hemlösa i den huvudsakligen tibetanska befolkningen gavs av Kinas statliga tv. Dödssiffran troddes komma att stiga då hundratals människor fortfarande är instängda i ihoprasade byggnader i länet Yushu, där jordbävningen och dess rad av efterskalv slog som hårdast.

Många byar totalförstördes i katastrofen. Överlevande gav skakande skildringar av hur deras nära och kära krossats då hemmen kollapsat.

– Vi var tio i min familj och bara fyra kom ut, berättade 17-årige Samdrup Gyatso sedan familjens tvåvåningshus rasat.

– Alla andra ligger begravda under bråten.

En kvinna vid namn Lungme sade att allt hände så snabbt att hon inte hann reagera.

– Alla åtta i min grannfamilj begravdes. De var döda när de drogs fram.

TT-AFP

Publicerad: