Stormarna runt Trump är åtminstone inte upplopp längre

WASHINGTON. Det börjar bli vardag i Trump-land.
Senaste veckan har vi mest diskuterat sjukförsäkringar och skatter – som under vilken administration som helst.
Följaktligen är det inte ens särskilt mycket väsen utanför Vita huset om dagarna.
– Nä, här trodde man att det skulle vara nonstop kaos men det händer ju ingenting, som en snopen turist muttrar när jag gör ett litet studiebesök i senvinterkylan utanför presidentens residens på Pennsylvania Avenue.

Foto: RINGO CHIU / AFP
Demonstranter mot Trump eldade bland annat upp en docka av presidenten vid en demonstration dagen efter valsegern den 8 november.

Alltså, vardag och vardag...
För den som stannar upp och begrundar tingens ordning är det förstås fortfarande lätt overkligt att USA nådens år 2017 har en president som alldeles nyss var lekledare i ett underhållningsprogram på TV, håller tal som Mike Tyson boxades och muckar gräl med Snoop Dogg på twitter.
Men mitt i veckodagslunken känns det allt oftare precis som vanligt. Såväl Trumps supportrar som hans edsvurna fiender har skruvat ner volymknappen ett par snäpp och de direkt obehagliga stämningarna i januari och februari dämpats avsevärt.

”Normalisering av ett farligt tillstånd”, varnar somliga.

Kanske det, men den senaste veckan har den allmänna debatten också i huvudsak rört alldagligare saker än frågor med regelrätt riksrättspotential – som påstådd avveckling av demokratin och rösträkning manipulerad från Röda Torget i Moskva.
Framförallt tvistar ”the usual suspects” just nu om budgeten, eventuella förändringar av sjukförsäkringssystemet och de kommande skattereformerna.

Det är nog så allvarliga spörsmål, hur ”Trumpcare” till sist än utformas lär konsekvenserna bli långtgående när planen så småningom ersätter Obamacare, men diskussionen tangerar inte det absurda och människor tänder inte eld på håret av upprördhet.
Samma sorts frågor har de facto ältats även när mer konventionella presidenter suttit bakom det grandiosa skrivbordet i Ovala rummet.
Kort sagt:
Det känns ungefär som det brukar.
Intrycket förstärks när jag en vanlig onsdagseftermiddag under min alltjämt pågående roadtrip upp längs östkusten genomför ett litet studiebesök utanför Vita huset.
Det är första gången jag hälsar på i huvudstaden sedan The Donald ställde sig på kommandobryggan och jag hade nog ärligt talat förväntat mig en något annorlunda, mer laddad atmosfär och stökigare scener.
Som visorna gick för bara någon månad sedan lät det som att den löst sammansatta rörelse som kallar sig ”The Resistance” skulle ställa till med minst lika mycket tumult som när Vietnamkriget rasade och Lyndon B Johnson oavbrutet hörde ramsan ”Hey hey LBJ, how many kids did you kill today” eka i Lafayette Park tvärs över gatan – och jättelika The Mall på andra sidan var en enda stor hippiekarneval.

Nu inskränker sig protesterna på Pennsylvania Avenue till damen som sitter i ett tält snett emot media-entrén, hon som protesterar mot stundande kärnvapenkrig och föroreningar av dricksvattnet och praktiskt taget allting annat hemskt, men hon satt där redan när Eisenhower var president, känns det som.

I övrigt är sig det mesta likt sedan den förra hyresgästens åtta år långa mandatperiod.
Visserligen har de ställt upp fler barriärer, så man kommer inte längre ända fram ända till stängslet, och det antyder att även Secret Service förväntar sig mer rabalder och oväsen under den här eran. Men jag ser inget annat än den vanliga sortens turister som kommit för att ta selfies med nationens mest berömda byggnad i bakgrunden.
– Ja, man blir nästan lite besviken, säger en påbylsad man och slår några åkarbrasor i den isande vinden.
– Här trodde man att det skulle vara nonstop kaos men det händer ju ingenting.

Nu är det i och för sig väldigt kallt och presidenten själv är inte hemma, han har åkt till Nashville för att hålla massmöte och trots allt försöka röra upp lite känslostormar med arga utfall mot den hawaiianske domaren som tills vidare stoppat även det andra förslaget om inreseförbud från sex länder i Mellanöstern.
Men huvudskälet till lugnet vid 1600 Pennsylvania Avenue är ett annat.
Allt börjar bli som vanligt igen.


VECKANS BITTRASTE KONTROVERSER I TRUMP-LAND

  • Trumpcare vs Obamacare.

– Ingen tycks veta hur Obamacare ska upphävas, eller vad den ska ersättas med. Trump försäkrar att hans nya plan är ”underbar”, men partikamraterna i kongressen tycks inte hålla med och på sikt verkar ett republikanskt inbördeskrig oundvikligt

  • Trumps skattebesked.

– Det lät som att Rachel Maddow på MSNBC hade världens scoop när hon förkunnade att hennes redaktion fått tag i ett av de skattebesked presidenten vägrat offentliggöra. Men det visade sig mest vara en axelryckning. Som Trump kunde använda som stoff i ännu ett angrepp mot ”fake news media”

  • Trump vs Snoop Dogg.

– Att rap-stjärnor har ”beefar” med varandra är inte ovanligt. Men Snoop har en med presidenten. Som av förklarliga skäl inte uppskattade den nya musikvideon i vilken stjärnan ”skjuter” honom...

avPer Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM