"Påvekritiken liknar antisemitism"

Publicerad:
Uppdaterad:

Vatikanen. Angreppen mot påven och katolska kyrkan för sexövergreppen mot barn kan jämföras med värsta sortens antisemitism, sade påvens personliga präst i sin långfredagsgudstjänst i Vatikanen.

Fader Raniero Cantalamessa, vars ställning som "påvliga hushållets predikant" gör honom till den ende prästen med rätt att predika för påven, drog parallellen vid Kristi lidande-gudstjänsten i Peterskyrkan.

Med bland andra påven Benedictus XVI sittande i församlingen läste Cantalamessa ur ett brev han sade sig ha fått av en "judisk vän", i vilket denne skrivit att han "med avsky följt de våldsamma och koncentriska attackerna mot kyrkan och påven".

– Användandet av stereotyper, överförandet av personligt ansvar och skuld till en kollektiv skuld påminner mig om de mest skamliga aspekterna av antisemitism, läste Cantalamessa ur brevet.

Uttalandena fick hård kritik från judiskt håll.

– Skäms, fader Cantalamessa, sade Elan Steinberg vid en amerikansk organisation för Förintelseöverlevare.

– Vatikanen har rätt att försvara sig, men jämförelsen med antisemitism är stötande och ohållbar. Vi är djupt besvikna, sade Steinberg till Reuters.

Vatikanen är uppenbart skakad av de senaste veckornas många avslöjanden i flera länder av sexuella övergrepp på barn som begåtts inom katolska institutioner. Katolska kyrkans ledning har anklagat medierna för skamliga försök att till varje pris smutskasta påven personligen. Benedictus, som egentligen heter Joseph Ratzinger, har i vissa rapporter anklagats för att ha blundat för övergrepp som skedde medan han var ärkebiskop av München.

Den 82-årige påven har inte själv bemött kritiken.

TT-Reuters-AFP

Publicerad: