Julia Gillard tar över i Australien

Publicerad:
Uppdaterad:

Canberra. Julia Gillard tar över som premiärminister i Australien och blir den första kvinnan som leder landet, sedan hon vunnit en kuppartad omröstning i Laborpartiet.

– Julia Gillard blir landets första kvinnliga premiärminister, sade en Labortalesman efter omröstningen på torsdagen.

Företrädaren och partikamraten Kevin Rudd avstod från att ställa upp, när det stod klart för honom att han skulle förlora. Rudd hade tappat stöd både i partiet och i den australiska opinionen. En undersökning före omröstningen visade att 30 parlamentsledamöter skulle stödja honom mot 70 för Gillard.

– Jag känner mig mycket hedrad, sade den 48-åriga Julia Gillard när hon uttalade sig första gången för journalister som premiärminister.

Snart nyval

Regeringen utlyser val i Australien de närmaste månaderna, sade Julia Gillard. Hon sade också att hon tänker ta upp ett skrinlagt program för att minska de australiska koldioxidutsläppen. Samtidigt uppmanade Gillard landets gruvindustri att upphöra med sin kampanj mot skatter.

Att hon utmanade Rudd förklarade hon med att ett "gott regerande" börjat spåra ur. Det innebar en risk inför nästa val, sade hon.

Finansministern Wayne Swan, som fått beröm för att ha framgångsrikt skött Australiens ekonomi under konjunkturnedgången, är nu biträdande premiärminister. Gillard och Swan svor sina ministereder inför generalguvernören Quentin Bryce.

Fram till nyligen var Kevin Rudds ställning mycket stark men den kollapsade efter några politiska tvärvändningar nyligen. En av dem gällde just programmet för att sänka Australiens koldioxidutsläpp, ett program som han övergav.

– Jag har gjort mitt bästa, kommenterade en rörd Kevin Rudd omröstningen.

Rudd avbröt sig då och då för att torka bort framträngande tårar när han omgiven av sin familj höll presskonferens.

Stolt Rudd

Han sade att han är stolt över allt som han åstadkommit under tiden som regeringschef och räknade upp framgångarna efter jordskredssegern i valet 2007, en seger som han åstadkom tillsammans med Julia Gillard.

Den förre premiärministern hade en slitstark politisk kärleksaffär med väljarna och ledde länge i opinionsundersökningarna.

– Det är lite som med Romarriket, frågan är inte så mycket varför utan hur fallet kunde dröja så länge, jämförde den politiska kommentatorn Bernard Keane.

TT-AFP

Publicerad: