Utrikes

Blair-talesman vittnade om Irak-krig

UTRIKES

London. USA:s förre president George Bush fick inte Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair att dramatiskt ändra sin Irak-politik under ett omdiskuterat möte i april 2002. Det hävdade Blairs förre pressekreterare Alastair Campbell i dag.

Campbell hördes av den kommission som sedan slutet av november gör en formell utredning av Storbritanniens roll i Irak-kriget. Han pressades särskilt om mötet med Bush sedan Storbritanniens förre USA-ambassadör Christopher Meyer i ett tidigare förhör beskrivit mötet som avgörande.

– Jag håller inte riktigt med om analysen att det inträffade någon grundläggande förändring av premiärministerns inställning och politik, sade Campbell, som i stället menade att Blair vid mötet gjorde klart för Bush att Storbritannien ville se ett avväpnat Irak med hjälp av FN.

Irakutredarna, ledda av förre statssekreteraren John Chilcot, kommer senare i januari eller under februari även att fråga ut Tony Blair själv. Även nuvarande premiärministern Gordon Brown - som var finansminister under Irakkriget - kommer att höras av utredarna, dock inte förrän efter det kommande parlamentsvalet.

Campbell förnekade upprepade gånger att premiärminister Blair och hans närmaste medarbetare skulle ha försökt uppförstora hotet från Irak, exempelvis när Blair i ett dramatiskt tal inför parlamentet i september 2002 varnade för att Irak kunde slå till med biologiska och kemiska vapen "inom 45 minuter".

– Om vi hade velat göra det mer sexigt hade vi kunnat tala om 20 minuter, sade dock Campbell på tisdagen, med hänvisning till det dåvarande underrättelsematerialet.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes