Långlivad hyllar yoga och celibat

UTRIKES

Indien. Yoga, inga kryddor i maten och en tillvaro utan sex. Det är nyckeln till ett långt liv, anser Swami Sivananda, en indisk munk som enligt sitt pass är 120 år.

Sivananda försöker nu få sin ålder och titeln som världens äldsta man bekräftad.

Hindun Sivananda, som kommer från staden Varandi, har enligt indiska medier drivit ett ashram och har följare i många länder. De är de som anmält honom till Guinness rekordbok som världens äldsta man - själv hävdar han att han inte söker publicitet. Titel innehas nu av den 116-årige japanen Jiroemon Kimura som avled 2013.

Ett problem kan vara att bevisa Sivanandas höga ålder. I passet står förvisso att han är född den 8 augusti 1896 men uppgifterna bygger på gamla tempelregister, enligt den indiska passmyndigheten. Och, skriver Times of India, Swami Sivananda är fullt frisk och ser minst 50 år yngre ut.

– Jag lever ett enkelt och disciplinerat liv, säger han till nyhetsbyrån AFP om sin livsstil.

I den ingår celibat, daglig yoga samt kokt mat utan olja, kryddor eller mjölk. Han sover på en matta på golvet.

I det Indien där Sivananda en gång såg världens ljus fanns varken elektricitet, bilar eller telefoner. Och han är inte särskilt entusiastisk över utvecklingen.

– Förr var människor lyckliga med färre saker. Nu är människor olyckliga, ohälsosamma och har blivit oärliga, vilket smärtar mig, säger han till AFP.

TT