Dålig stämning i Wien

UTRIKES

Österrike. Förolämpningarna haglade när de två österrikiska presidentkandidaterna drabbade samman i den sista tv-debatten inför valet på söndag. Norbert Hofer beskyllde motståndaren Alexander Van der Bellen för spioneri, vilket fick den senare att gå i taket.

Den förhållandevis hövliga tonen under valrörelsen var som bortblåst i torsdagens duell i public service-kanalen ORF 2.

Högerpopulisten Norbert Hofer anklagade den fristående, gröna kandidaten Alexander Van der Bellen för att ha spionerat för östblockets räkning under kalla kriget.

– Det var det uslaste jag hört på länge, dundrade Van der Bellen, för att sedan beskylla Hofer för samröre med Marine Le Pen.

Söndagens val är det tredje i år. I april genomfördes en första valomgång, då ingen av kandidaterna fick egen majoritet. I den andra omgången i maj vann Van der Bellen med knapp marginal, men resultatet förklarades ogiltigt efter oklarheter i rösträkningen.

Under torsdagens debatt fick Alexander Van der Bellen frågan om hur statschefen bör sköta sitt uppdrag.

– Jag tycker att presidenten ska orientera sig efter värden. För mig är det frihet, jämlikhet, solidaritet och tolerans, sade Van der Bellen.

Norbert Hofer upprepade sitt tidigare hot om att överväga att fälla regeringen. Om han hade varit president 2015, då ett stort antal flyktingar och migranter tog sig genom Österrike, hade han kunnat tänka sig att sätta ner foten, sade han.

– Om regeringen hade sagt "Det struntar vi i, vi ska inte göra någonting", då hade jag inte kunnat tillåta det.

TT