Utrikes

Fler civila dödsoffer i Ukraina

UTRIKES

Ukrainakrisen. Kriget i östra Ukraina fortsätter att skörda civila dödsoffer. Bara det senaste dygnet har minst 16 personer som inte var inblandade i striderna dödats.

Det är ett blodigt krig, mellan styrkor som en gång i tiden stred sida vid sida, under den sovjetiska fanan. Tung beskjutning av byggnader och bostadsområden. Om inte urskillningslöst, så i alla fall inte med den civila befolkningens väl och ve för ögonen.

Under tre veckor som gått har minst 224 civila dödats, enligt FN, som samtidigt säger att de räknar lågt. Det verkliga antalet kan vara mycket högre. FN, människorättsorganisationer världsledare, alla fördömer striderna och det höga antalet civila. Trots det ökar de bara.

"Många av de senaste civila dödsoffren orsakades av brott mot krigets lagar, särskilt användandet av raketer i bebodda områden", skriver Ola Solvang på Human Rights Watch.

Hårdare strider

Striderna har intensifierats den senaste tiden. Nyligen sade den pro-ryska separatistledaren i Donetsk, Aleksandr Zachartjenko, att rebellerna kommer att mobilisera ytterligare 100 000 stridande i offensiven mot regeringsstyrkorna.

USA uppges samtidigt överväga att beväpna ukrainska styrkor, vilket får Kreml att anklaga USA för att stödja en "militär lösning" på krisen i Ukraina.

Katastrofal eskalering

De senaste dagarna har striderna koncentrerats kring byn Debaltseve, en strategiskt viktig järnvägsknut mellan rebellkontrollerade Donetsk och Lugansk. De pro-ryska separatisterna försöker omringa de ukrainska trupperna där, skriver AFP.

Minst sex civila har dödats i Debaltseve det senaste dygnet och myndigheterna försöker evakuera civila. Men de gamla och sjuka blir kvar.

– En ytterligare eskalering kommer att visa sig vara katastrofal för de 5,2 miljoner människor som lever mitt i konflikten i östra Ukraina, varnar FN:s högkommissarie för de mänskliga rättigheterna, Zeid Ra'ad Al Hussein, rapporterar Reuters.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov uppmanar den Ukrainska regeringen att tala direkt med separatisterna, i stället för att anklaga Ryssland för konflikten. Ryssland förnekar ihärdigt att landet förser rebellerna med pengar, vapen och trupper.

Enligt FN har nu över 5 358 människor dödats i konflikten.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes