Nu väntar Iran på turisterna

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Iran. Spektakulära landskap, storslaget kulturarv och storstadsliv i Teheran.

Med sådana dragplåster hoppas Iran att fler turister ska hitta till landet i takt med att landets isolering nu bryts.

Isfahan beskrivs ibland som en av världens vackraste städer. Men många västerlänningar har gått miste om den fantastiska arkitekturen och de andra kulturskatter som en av världens äldsta civilisationer har att erbjuda.

Sedan överenskommelsen om landets kärnenergiprogram blivit klar hoppas landet att det ska förändras.

– Ingen annan industri i Iran kommer att få ett större uppsving än turismen. Nyheten om kärnenergiavtalet och lyftandet av de ekonomiska sanktionerna har glatt vår turistnäring, säger Masoud Soltanifar, chef för det statligt finansierade turistorganet ICHHTO, till The Guardian.

Öppnare tonläge

Allt fler besökare har rest till Iran sedan president Hassan Rouhani kom till makten 2013. Hans regering har vidtagit flera åtgärder för att öppna upp landet för turister, bland annat delvis slopade visumkrav. Dessutom blir det 200 nya hotell, enligt The Guardian.

Många svenska företag anordnar rundresor i Iran. Reseproducenten Anna Mnatsakanova har märkt av ett ökande intresse från resenärer under det senaste året.

– Det kanske beror på den mjukare tonen mellan Iran och USA. Mina kontakter i Iran beskriver något som liknar en turistboom. Tidigare var det väldigt få som besökte landet, det var brist på hotell och infrastrukturen fungerade inte riktigt, säger Mnatsakanova till TT.

I reseannonserna lyfts ofta landets mångfald fram. Resenärerna kan uppleva allt från stora ökenområden till skidåkning och storslagna historiska sevärdheter. Men är Iran säkert att besöka?

Upplevs som säkert

Svenska utrikesdepartementet avråder endast från icke nödvändiga resor till provinsen Sistan-Baluchistan, och uppmanar till att noggrant överväga resor till gränstrakterna mot Afghanistan, Pakistan och Irak.

Anna Mnatsakanova upplever inte några problem med att resa runt i landet.

– Inte just nu i alla fall. Det finns begränsningar, men dit åker inte vi. Jag tror verkligen på Iran som turistmål, säger hon.

TT

Publicerad: