Utrikes

Långvarig vapenvila utropad i Swat

UTRIKES

Peshawar. Islamistrebeller utropade på tisdagen en obegränsad vapenvila i Swatdalen i nordvästra Pakistan, där de har slagits för att införa religiösa sharialagar.

Beskedet kom efter det att upprorsledaren maulana Fazlullah samlat till ett rådsmöte, en shura.

– Vi släpper alla fångar utan villkor. I dag har vi redan släppt fyra soldater och vi ska släppa alla andra för att visa vår goda vilja, sade en talesman.

Våldsamheterna i Swatdalen har krävt över 1 200 människoliv under två år och tvingat 250 000-500 000 människor att lämna sina hem.

De talibanliknande rebellerna iakttar sedan en dryg vecka tillbaka ett tillfälligt eldupphör, sedan de slutit ett avtal med regeringen om att införa sharialagar i Swat. Pakistan hoppas att avtalet ska leda till fred efter två års intensiva oroligheter.

Invånare i områdets största stad, Mingora, jublade på tisdagen.

– I dag, för första gången på två år, kan vi dra en suck av lättnad. Vi levde i djup sorg och livet var eländigt, men talibanernas meddelande har gett oss nytt hopp om fred, sade affärsinnehavaren Akbar Ali per telefon till AFP.

Flera regeringar i väst har uttryckt oro över att Pakistan låtit rebellerna införa sharia-lagstiftning i Swat och fruktar att dalen ska förvandlas till ett fäste för grupper som strider mot de utländska trupperna i Afghanistan.

Rebellerna har lovat att öppna pojkskolorna i området, skolor som förstörts i en kampanj mot icke-religiös utbildning. Förhandlingar pågår dock fortfarande om de drygt 200 flickskolor som förstörts.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes