Utrikes

Lärare återgår till arbetet

UTRIKES

Harare. Klassrummen i Zimbabwe har gapat tomma i ett år. Nu har landets lärare gått med på att avbryta sin strejk sedan regeringen bett om närmare fyra miljarder kronor i bistånd för att kunna betala löner.

Lärarna i Zimbabwe har strejkat sedan i början av förra året. De kräver betalning i utländsk valuta för att kunna hantera hyperinflationen som snabbt gör de inhemska sedlarna värdelösa.

Landets nye utbildningsminister David Coltart, som tillträdde i förra månaden då det tidigare oppositionspartiet MDC bildade regering tillsammans med president Robert Mugabes Zanu-PF, har gått med på att se över lärarnas krav.

Coltart har vänt sig till FN-organet Unicef med en begäran om 458 miljoner dollar för att få igång utbildningssystemet.

Enligt fackförbunden har lärarna gått med på att återvända till sina arbeten nästa vecka, under tiden som regeringen försöker lösa finansieringen.

För några veckor sedan kallade Unicef Zimbabwes skolor för en "nationell katastrof". FN-organet beräknar att endast 20 procent av barnen går i skolan, och på landsbygden står så gott som alla klassrum tomma på grund av bristen på lärare. I städerna kommer lärarna till jobbet bara om skolbarnens föräldrar kan betala dem i amerikanska dollar.

Zimbabwes utbildningssystem ansågs tidigare vara Afrikas bästa.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes