Dansk klimatförhandlare hoppar av

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Med bara drygt två månader kvar till klimatmötet i Köpenhamn blir den danska klimatministern Connie Hedegaard av med sin högra hand i de internationella förhandlingarna.

Beskedet om att Thomas Becker slutar kom på fredagen. Han har i flera år varit dansk chefsförhandlare och hade sagt upp sin anställning från och med den sista januari 2010. Klimat- och energidepartementet beslutade dock att han skulle sluta med omedelbar verkan på grund av "vissa meningsskiljaktigheter".

Becker har gjort sig känd som en kreativ förhandlare med goda kontakter i stort sett i alla läger. Det var han som födde idén att försöka få klimattoppmötet i december förlagt till Köpenhamn - ett möte som betraktas som det viktigaste på dansk mark hittills.

Nu väcks farhågor om att Beckers hastiga avhopp kan leda till att de sista månadernas klimatförhandlingar blir lidande.

Varken Hedegaard (Konservative) eller Becker ville på fredagen uttala sig om saken men i ett skriftligt uttalande sade klimatministern:

"Det är naturligtvis tråkigt att en central person i klimatförhandlingarna valt att frånsäga sig sin post. Emellertid är det tal om ett rent administrativ ärende, som jag därför inte har några kommentar till."

TT-Ritzau

Publicerad: