Larmrapport om våld mot flickor

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En tredjedel av brittiska flickor mellan 13 och 17 år har utsatts för sexuella trakasserier av sina pojkvänner. En av fyra i samma åldersgrupp har dessutom blivit slagen av sin partner, visar en brittisk rapport.

"Han började bita mig i ansiktet. Det var hemskt, det var jätteäckligt", berättar Tanisha, en av de flickor som intervjuats i studien som presenterades på tisdagen och som genomförts av universitetet i Bristol tillsammans med barnrättsorganisationen NSPCC.

"Jag hade bara gått ut med honom en vecka och sedan, eftersom jag inte ville ha sex med honom, så började han tjata hotfullt på mig och slå mig", lyder ytterligare ett vittnesmål av en annan ung flicka. Studien bygger på en enkätundersökning med nästan 1 400 unga människor.

"Rädda och skuldtyngda"

I rapporten framkommer bland annat att nästan 90 procent av flickorna i de aktuella åldrarna har haft "intima relationer". Av dessa säger var sjätte att hon har känt sig tvingad till samlag, och en av 16 att hon har våldtagits.

En fjärdedel av de intervjuade flickorna säger sig ha utsatts för någon form av våld av sina pojkvänner. Det kunde röra sig om örfilar och knuffningar eller grövre misshandel. Flera uppgav också att de pressats till kyssar och sexuella beröringar, rapporterar det brittiska mediebolaget BBC.

Många av flickorna förklarar att de tvingats finna sig i trakasserierna eftersom de känner sig rädda, skuldtyngda eller för att de tror att de annars förlorar sin pojkvän.

Problemet med unga tjejer som råkar illa ut i sina relationer med jämnåriga eller äldre pojkvänner har för övrigt nyligen uppmärksammats av svenska Barnens rätt i samhället (Bris).

Våldsamma familjer

– Vi har fått samtal från unga flickor som misshandlats eller utsatts för sexuella övergrepp av sina pojkvänner, sade Eva Waltré, chef för organisationens operativa verksamhet, i samband med att Bris presenterade sin rapport för 2008 tidigare i år.

Och i Bristol-rapporten pekas särskilt flickor med äldre pojkvänner ut som en riskgrupp - nära tre fjärdedelar i denna grupp säger att de någon gång råkat illa ut. Även flickor från familjer där någon av föräldrarna eller ett syskon utövat våld mot dem är en stor riskgrupp enligt rapporten.

TT

Publicerad: