Utrikes

Bomb exploderade i centrala Madrid

UTRIKES

Madrid. En bilbomb exploderade på måndagsförmiddagen i Madrid. Bomben orsakade omfattande materiell förstörelse, men ingen människa kom till skada.

Inrikesministern gav den baskiska separatistgruppen ETA skulden för dådet.

En och en halv timma innan bomben utlöstes ringde någon till Röda Korset och varnade, vilket gav polisen tid att utrymma området. Men den som ringde uppgav inte att ETA låg bakom, enligt en talesperson för Röda Korset. Det ska gruppen ha gjort tidigare.

Explosionen inträffade i närheten av ett kontor som tillhör ett företag som arbetar med ett tågprojekt i Baskien. ETA har tidigare utfärdat varningar mot företag som är inblandade i projektet.

I söndags beslutade Högsta domstolen att två baskiska partier inte får ställa upp i regionalvalet i Baskien som hålls om tre veckor.

Regering och åklagare anklagar de två partierna - D3M och Askatasuna - för kontakter med det förbjudna ETA och dess politiska gren Batasuna som förbjöds 2003.

Dådet är det första som ETA misstänks för i Madrid sedan 2006, då en bomb på flygplatsen dödade två personer och fick regeringen att avbryta fredssamtalen med gruppen.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes