Utrikes

Rättsprocess mot Zuma skjuts upp

UTRIKES

Pietermaritzburg. En domare i Sydafrika sköt på onsdagen upp rättsprocessen mot ANC-ledaren Jacob Zuma till den 25 augusti - efter landets presidentval, som Zuma väntas vinna.

Zuma är det mäktiga regeringspartiets kandidat i valet i april.

– Fallet ajourneras provisoriskt till den 25 augusti, sade domaren Leona Theron.

Hon klargjorde att hon den dagen ska ta upp Zumas begäran om en definitiv bordläggning av anklagelserna mot honom för korruption.

De politiska spänningarna i Sydafrika har ökat på grund av maktkampen i toppen av ANC, som har fungerat som statsbärande parti ända sedan den vita apartheidregimen avgick 1994.

Anklagelserna mot Zuma för korruption och andra brott har naggat hans rykte i kanten, men han har förblivit populär bland massorna.

– Detta har verkligen segdragits. Detta har allvarligt skadat hans rättigheter. Vi står fast vid vårt stöd till honom, sade ANC:s talesman Carl Niehaus till journalister utanför domstolen i Pietermaritzburg.

Zumas begäran att korruptionsåtalet ska läggas ner har avvisats av en appellationsdomstol, vilket banat väg för fortsatt rättsprocess.

I september avisade däremot en domstol åtalet. Det ledde till att kretsen kring dåvarande presidenten Thabo Mbeki anklagades för att förfölja Zuma utan grund, och Mbeki tvingades avgå. Men samtidigt splittrades partiet då många tyckte att Mbeki kuppades bort.

Mbeki-anhängare har sedan dess bildat ett oppositionsparti, Cope, som anser att ANC hotar demokratin.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes