Guantanamofånge inför civil rätt

Publicerad:
Uppdaterad:

Washington. Den första fången från Guantanamo som ska ställas inför en civil amerikansk domstol fördes till New York på tisdagen.

Ahmed Ghailani misstänks tillhöra al-Qaida och ha varit delaktig i ambassadbombningen i Tanzania.

Den tanzaniske medborgaren Ahmed Ghailani väntades föras till en domstol i New York under tisdagen. Han är åtalad för morden på de 224 personer som dödades vid terrorbombningen av USA:s ambassader i Tanzania och Kenya den 7 augusti 1998.

Den andra, generella åtalspunkten gäller hans påstådda kopplingar till terrornätverket al-Qaida och för försök att "mörda amerikaner runt om i världen". Sammanlagt gäller åtalet 286 åtalspunkter.

Ghailani, som hållits fängslad i fånglägret på Guantanamobasen på Kuba sedan 2006, anses vara en av de farligaste fångarna enligt underrättelsetjänsten CIA. Hans fall har blivit principiellt viktigt för USA:s president Barack Obama, som krävt att Guantanamobasen stängs i början av nästa år och att terrormisstänkta fångar döms i civila domstolar.

Obamas beslut är kontroversiellt, då oppositionen påstår att USA:s trygghet inte kan säkras om terrormisstänka förs till USA. Säkerhetspådraget vid tisdagens fångförflyttningen till New York var därför omfattande.

"Justitiedepartementet har lång erarenhet att hålla terrormisstänkta fångar i förvar och döma dem i vårt juridiska system. Vi kommer att utnyttja denna erfarenhet när vi söker rättvisa i detta fall", sade justitieminister Eric Holder i ett uttalande.

TT-Reuters

Publicerad: