Motsägelsefull al-Assad sågas

Stockholm. Syriens president al-Assad lovade både dialog och amnesti för oppositionen i ett tv-sänt tal till nationen. Men samtidigt sade han att rebellerna är folkets fiender som kommer att hamna i helvetet.

– I dag är smärta och lidande spritt över Syrien, det finns ingen glädje i något hörn av landet, sade al-Assad i talet.

Rebellerna beskrev han som "brottslingar" med stöd från utlandet och "terrorister med en al-Qaida-ideologi".

– De är folkets fiender, folkets fiender är Guds fiender och Guds fiender kommer att hamna i helvetet på domens dag.

Samtidigt efterlyste han en nationell dialog och presenterade en "vision" för reformer i det politiska systemet, inklusive en försoningskonferens för dem som "inte har förrått Syrien". Det ska följas av en ny regering och amnesti.

– Men jag vill försäkra alla om att vad gäller att bekämpa terrorism så kommer vi inte att backa så länge det finns en enda terrorist kvar i Syrien. Detta innebär inte på något sätt att vi skalar ned vår bekämpning av terrorism.

En talesperson för EU säger efter al-Assads tal att presidenten måste avgå för att bereda plats för en politisk övergång. Storbritanniens utrikesminister William Hague, en av al-Assads främsta kritiker i väst, säger att den syriske presidentens "tomma löften inte lurar någon".

En talesman för den syriska oppositionsalliansen anser att al-Assads tal syftade till att sätta stopp för diplomatiska försök att lösa konflikten.

– Assad ville helt enkelt, med initiativet han kom med, skära av möjligheterna att nå en politisk lösning.

Enligt oppositionella i Damaskus som TT talat med bjöd al-Assads tal inte på några överraskningar.

– Det är bara samma rättfärdigande ännu en gång, säger en aktivist, som av rädsla för repressalier bara uppger namnet Alexia.

Presidentens föreslagna fredsförhandlingar beskriver han som tom retorik.

– Dialog efter 60 000 döda? Det är för mycket blod, och de har dödats brutalt.

TT

Publisert: