Utrikes

Kräver omräkning efter valförlust

UTRIKES

Stockholm. Medan maktpartiet PRI:s anhängare firar segern växer missnöjet hos motståndarsidan efter helgens presidentval i Mexiko.

Den mexikanska vänsterns presidentkandidat, Andrés Manuel López Obrador, som enligt resultatet från söndagens presidentval besegrades av motståndaren Enrique Peña Nieto, begärde på tisdagen en fullständig omräkning av rösterna.

PRI:s Enrique Peña Nieto och hans koalition fick omkring 38 procent av rösterna i söndagens val, ett försprång på knappt sju procentenheter till rivalen Andrés Manuel López Obradors vänsterkoalition.

Men valet var "alltför smutsigt", anser López Obrador.

– Vi kan inte acceptera ett bluffresultat, ingen kan acceptera det, sade han redan i måndags.

På tisdagen begärde han en fullständig omräkning av rösterna.

Kampanjkoordinatorn Ricardo Monreal sade under en presskonferens tillsammans med López Obrador att de lämnat in en formell ansökan till valmyndigheten om att samtliga röster från de drygt 143 000 valurnorna från det mexikanska presidentvalet i söndags ska räknas om.

Valmyndigheten kommer under onsdagen att tillsätta en särskild kommission för att ta ställning till López Obradors ansökan, uppger tidningen La Jornada.

Både upptakten och efterdyningarna till valet har i mångt och mycket handlat om mediernas roll och eventuella korruption. Bland annat har opinionsundersökningarna gett PRI ett betydligt större stöd än vad själva valet sedan visade var fallet.

Tidningen Milenio, som gett partiet ett försprång på 18 procent, bad i måndags officiellt om ursäkt till sina läsare. I en intervju i Radio Fórmula medgav chefen för Mitofsky-institutet att det kan ha funnits "något vi inte mätte" och sade att saken kommer att analyseras.

Enligt institutets siffror är det tredje valet i rad som PRI:s resultat uppmätts som högre innan valet.

Under valspurten anklagades partiet för att ha betalat tv-jätten Televisa för att gynna Peña Nieto. Detta har inte kunnat bekräftas, men ledde till massiva demonstrationer ledda av ungdomsrörelsen Yosoy132, som dagen efter valet samlade närmare 20 000 demonstranter i Mexico City, enligt tidningen Proceso.

Valmyndigheten har förberett sin personal på en eventuell omräkning av rösterna, men valtribunalens ordförande tror inte att resultatet kommer att ändras.

– Domstolen kan inte ändra viljan som medborgarna uttryckt via valurnorna, sade Alejandro Luna Ramos enligt Proceso.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes