Våld blossade upp i norra Kosovo

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En Kosovoserb avled av sina skador på sjukhus sedan han sårats i en skottlossning i norra Kosovo. Två andra serber är svårt sårade, uppger sjukhuskällor och polis.

Dödsskjutngen inträffade på onsdagskvällen i staden Mitrovica där konflikten mellan albaner och serber åter blossat upp, rapporterar AFP.

Den svårt skadade serben dog under operation, säger sjukhuskällorna som tillade att de två andra männens tillstånd är "allvarligt men stabilt".

Skottlossningen inträffade i en av både serber och albaner befolkad förstad till Mitrovica. Polisen uppger att den inte vet om våldsdådet har etnisk bakgrund.

– Polis befinner sig på platsen och undersökning pågår, sade en polistalesman.

Lokala medier uppger att en man är gripen för inblandning i våldsamheterna. Någon oberoende bekräftelse har inte kommit på den uppgiften.

Av fruktan för att dådet ska utlösa nya våldsutbrott i den etniska krutdurken, som Mitrovicaområdet utgör i norra Kosovo, utfärdade den albanskdominerade regeringen i Pristina ett skarpt fördömande.

Regeringen manade befolkningen "till lugn och moget uppträdande och att avstå från våldshandlingar".

Splittringen i Kosovo är djupare än på länge, säger Carl Bildt som kallar situationen "allvarlig". Samtidigt föreslår Sveriges regering förlängd svensk närvaro.

Tre män skadades på onsdagen under en skottlossning i norra Kosovo. Oroligheterna

Sveriges utrikesminister Carl Bildt, som nyligen besökt området, beskriver utvecklingen som "allvarlig".

– Det krävs medvetna politiska insatser under relativt lång tid för att försöka överbrygga den delning som snarast har blivit djupare under de senaste månaderna, säger han.

Spänt läge

Läget har varit spänt i norra Kosovo sedan regeringen i juli gav order om att ta kontroll över två gränsövergångar mot Serbien, när gränsvakter anklagats för att ignorera ett importförbud. Sedan dess har serber, varav många motsätter sig Kosovos självständighet från Serbien, rest barrikader för att hålla borta kosovanska myndigheter.

Mer än 80 länder, inklusive USA och de flesta EU-länder, har erkänt Kosovo. Serbien vägrar däremot och säger att de aldrig tänker erkänna en kosovansk självständighet.

Kosovo har ansvar

Carl Bildt säger att Kosovos regering har ett ansvar för att lösa situationen och det kräver ett omfattande politiskt arbete. Regeringen måste vinna serbernas förtroende om en lösning ska bli möjlig, säger Bildt.

– Det är inte alldeles enkelt och sker inte över en vecka men de har gjort alldeles för lite av detta.

Samtidigt föreslog Sveriges regering på onsdagen fortsatt svenskt deltagande i den internationella säkerhetsstyrkan (KFOR) i Kosovo. Sverige har minskat sin närvaro sedan 2009 och avvecklingen fortsätter till 2013 då mandatet löper ut.

TT

Publicerad: