Politiskt slag om Jeanne d'Arc

Publicerad:
Uppdaterad:

Bryssel. Lite oväntat har Frankrikes nationalhelgon Jeanne d'Arc klivit in i valrörelsen inför vårens presidentval.

President Nicolas Sarkozy vill inte låta extremhögern få ensamrätt på ikonen.

Det är 600 år sedan Jeanne d'Arc föddes i Domrémy, inte långt från Strasbourg. Nicolas Sarkozy hedrar detta med besök på födelseorten och på den plats där hon startade sitt uppror för att driva engelsmännen ur Frankrike under det hundraåriga kriget.

Jeanne d'Arc är sprängfylld med symbolik och har en plats i många fransmäns hjärtan. Men på senare år har högerextrema Nationella fronten gjort henne till partiikon. Självklart uppmärksammar därför partiledaren Marine Le Pen 600-årsdagen. Tillsammans med sin far Jean-Marie anordnar hon en manifestation i Paris i helgen.

För Nicolas Sarkozy handlar det inte enbart om att hedra en nationalsymbol. Det är bara drygt tre månader kvar till första valomgången i presidentvalet och han har historiskt dåliga opinionssiffror. En av de farligaste motståndarna är just Marine Le Pen, som försöker göra sitt parti mer rumsrent och modernt, även om invandring, lag och ordning fortfarande är huvudnumren.

Hittills har hon lyckats bra och politiker i alla kulörer befarar att hon ska göra om sin fars bedrift från 2002, då han gick vidare som en av två kandidater till andra valomgången.

TT:s korrespondent

Publicerad: