Flera svenskar har hört av sig

Publicerad 2013-11-16

Tacloban. Antalet svenskar som inte har hörts av efter katastrofen i Filippinerna har minskat rejält det senaste dygnet, uppger utrikesdepartementet (UD).

– Det handlar nu om ett 20-tal personer som vi eller anhöriga inte har lyckats nå, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s pressjour, till TT.

I fredags var antalet som inte kunnat nås 30-40.

Svensk UD-personal söker via lokala myndigheter efter saknade. Förhoppningen är också att fler kan räknas in när kommunikationerna förbättrats.

– Det är ju fortfarande dåliga kommunikationer, även om de har förbättrats fläckvis i de drabbade områdena, säger Åkesson Lindblom.

Samtidigt kan uppemot 2 000 svenskar finnas i Filippinerna, varav omkring 150 är listade hos ambassaden. Det kan alltså finnas fler saknade än det 20-tal som nu anges.

Samtidigt konstaterar FN att man hittills fått in 481 miljoner kronor till sin hjälpfond för det tyfondrabbade landet. Ytterligare drygt 530 miljoner kronor har samlats in av hjälporganisationer.

– Pengarna strömmar in väldigt fort, säger John Ging, som leder FN:s humanitära insatser.

Men mer än en vecka efter katastrofen ligger fortfarande döda kroppar på gatorna i Tacloban, och FN uppskattar antalet hemlösa i landet till omkring två miljoner människor. Samtidigt som invånare i staden nu påbörjar det mödosamma arbetet med att återuppbygga sina hus har de internationella hjälpinsatserna börjat ge effekt.

– Första dagen behandlade vi mer än 600 patienter. Andra dagen över 700. Dag tre tappade vi räkningen, säger Victoriano Sambele, en militärläkare på plats i staden, till Reuters.

Storbritanniens premiärminister David Cameron lovar ytterligare 48 miljoner dollar, motsvarande 147 miljoner kronor, i nödhjälp till det katastrofdrabbade landet. Löftet gavs vid Samväldets toppmöte i Sri Lanka i dag. Cameron lovade också att ett flygplan av typen RAF C-130 ska skickas så att "hjälparbetare kan röra sig mellan de värst drabbade områdena".

TT-AFP-Reuters